Mai exact, Raed Arafat consideră că există deja destul semnale de alarmă cu privire la situația în care ne aflăm în acest moment. Întrebat la România Tv dacă este posibil să ajungem din nou la o stare de urgență, șeful DSU a explicat că momentan nu se poate pronunța cu privire la acest aspect.

„La un moment este posibil să trebuiască să suplimentăm locurile la terapie intensivă. Semnalele de alarmă sunt. Insistăm la oameni să respecte regulile de protecție. Mască, dezinfecție, spălare pe mâini.

Vedem o creștere foarte serioasă și avem niște indicatori pe care îi analizăm. Durata de infectare a scăzut. Creșterea cazurilor active începe să pună presiune pe secțiile de terapie intensivă”, a declarat Raed Arafat la România TV.

Sunt și alte probleme

Totodată, șeful dsu a mai precizat că mai există și alte probleme, una dintre ele fiind detașarea medicilor. Potrivit aecstuia, se face tot posibilul pentru a salva cât mai mulți pacienți.

„Avem și alte probleme. Nu putem să detașăm medicii așa de ușor. Nu pot să zic dacă vom ajunge din nou la starea de urgență. Încercăm să nu ajungem în situația de a alege dintre doi pacienți pe cine să punem la ventilator”, a adăugat Arafat.

Pe 16 martie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru instituirea stării de urgență, care a fost prelungită cu încă o lună. În această perioadă au fost date 12 ordonanțe militare severe.

Mai exact, ordonanțele date au restrțicionat libera circulație și dreptul la educație pentru mai multe persoane. După două luni de restricții dure impuse, Guvernul a înlocuit starea de urgență cu cea de alertă, însă nu se știe în acest moment pentru cât timp.

INQUAM/Octav Ganea