Hidrologii au instituit cod roşu de inundaţii pe cursul superior al râului Dipşa, judeţul Bistriţa-Năsăud. Potrivit hidrologilor, în urma ploilor puternice din ultimele ore se vor produce în continuare creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe cursul superior al râului Dipşa, afluent al râului Şieu, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Potrivit Departamentuliu pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), vineri, până la ora 15.00, este cod roşu de inundaţii pe cursul superior al râului Dipşa, judeţul Bistriţa-Năsăud.

La rândul lor, reprezentanţii ISU Bistriţa-Năsăud au precizat că s-a transmis avertizare prin RO ALERT pentru comunele Teaca, Galaţii Bistriţei şi Lechinţa.

„Au fost activate Centrul Judetean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi grupa operativă a ISU BN”, au transmis autorităţile din judeţ.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, şi o avertizare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă pe durata următoarelor trei ore în bazinele hidrografice Şieu şi Budac, din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Potrivit hidrologilor, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de inundaţie pe râurile din bazinul hidrografic Şieu – bazin superior (judeţul Bistriţa-Năsăud).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe râurile din bazinul hidrografic Budac, notează INHGA.

Ploile abundente şi scurgerile de pe versanţi au afectat 22 de localităţi din şase judeţe ale ţării, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din zeci de gospodării, beciuri şi curţi.

Peste 3.200 de pompieri militari din zonele aflate sub incidenţa atenţionărilor hidrometeorologice au intervenit în sprijinul autorităţilor şi populaţiei din zonele afectate, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Ploile abundente, scurgerile de pe versanţi şi viiturile rapide au produs efecte în judeţele Bistriţa-Năsăud, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Teleorman, fiind afectate 22 de localităţi.

Misiunile derulate au vizat evacuarea apei din 73 de subsoluri şi beciuri, 30 de gospodării, 17 case şi 4 obiective sociale. Intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca aceste incidente să nu genereze victime în rândul cetăţenilor.

„De asemenea, din cauza existenţei riscului de revărsare a râului Luţ, pentru protecţia populaţiei şi a locuinţelor din localitatea Voivodeni (judeţul Mureş), salvatorii şi autorităţile locale au acţionat pentru ridicarea unui dig de protecţie din saci de nisip. La acest moment, nu sunt intervenţii în desfăşurare pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, însă pompierii militari monitorizează situaţia şi, în caz de nevoie, vor aplica măsurile imediate”, a transmis, vineri, IGSU.

Sursa citată a precizat că pompierii militari vor rămâne pregătiţi să intervină, având în vedere avertizările hidrologice cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din mai multe judeţe ale ţării, precum şi informarea meteorologică valabilă pentru întreg teritoriul naţional care vizează manifestări de instabilitate atmosferică până duminică dimineaţă.