Măsura este menită să limiteze devalorizarea semnificativă a monedei naţionale și inflația. Anunțul Băncii Centrale a fost făcut la ora 0, ora României.

Joia trecută, Rusia urcat rata dobânzii  la 10,5%, de la 8% într-un efort de a combate inflația, care a crescut cu 9,1% pe an în luna noiembrie.

Anunțul-surpriză privind ridicarea ratei la 17% vine după ce rubla a fost zdrobită luni, a pierdut mai mult de 10% din valoarea sa față de dolarul american. Moneda rusă se află sub cota de 64 de ruble pentru un dolar; la inceputul acestui an, un dolar putea fi cumpărat cu aproximativ 35 de ruble. Deci devalorizarea se apropie de dublul valorii.

Indicele Bursei din Rusia MICEX a scăzut, de asemenea, cu aproximativ 10% luni. Situația financiară din această țară continuă să se deterioreze pe fondul prețului petrolului în scădere și a devalorizării monedei naţionale.

La începutul acestei luni, ministerul rus al Economiei a prognozat că PIB-ul se va contracta cu 0,8% în 2015. Cu alte cuvinte, Rusia intră în recesiune.