Grupul american McDonald’s îşi va muta, în această toamnă, sediul regional european de la Londra la Geneva, alăturându-se unui val de multinaţionale americane care au luat recent aceeaşi decizie, pentru a beneficia de regimul fiscal favorabil din domeniul drepturilor de proprietate intelectuală.

Regimul fiscal elveţian, în special reglementările din zona drepturilor de proprietate intelectuală, a devenit din ce în ce mai atractiv pentru marile companiile multinaţionale, care preferă Elveţia ca amplasament pentru sediile centrale din Europa, potrivit Financial Times (FT).

Kraft, Procter & Gamble, Google, Electronic Arts şi Yahoo! se numără printre giganţii internaţionali care şi-au mutat, în ultimii ani, sediile europene din Marea Britanie în Elveţia. Totodată, grupul britanic Informa intenţionează să-şi mute domiciliul fiscal în Elveţia, notează FT.

Reprezentanţii McDonald’s susţin că mutarea sediului în Geneva a fost planificată cu un an în urmă şi nu are legătură cu schimbările legislaţiei fiscale a Marii Britanii în domeniul taxelor pe proprietate intelectuală pentru companiile străine, introduse în acest an de ministrul de Finanţe, Alistair Darling.

Taxe triple pe profiturile legate de proprietatea intelectuală

Totuşi, McDonald’s arată că „decizia ajută compania să deruleze administrarea strategică a drepturilor internaţionale de proprietate intelectuală, inclusiv licenţierea acestor drepturi, din Elveţia, către francizele noastre din Europa”.

Potrivit noilor reglementări introduse în Marea Britanie la începutul lunii iulie, McDonald’s ar trebui să achite taxe triple pe profiturile legate de proprietatea intelectuală.

Grupurile WPP, Shire, Regus, Henderson, Charter, Beazley, Brit Insurance şi UBM au anunţat, de la începutul anului trecut până în prezent, că îşi vor muta sediile centrale în afara Marii Britanii.

SURSA: Mediafax