A fost o săptămână grea pentru Laura Codruța Kovesi. Când toate lucrurile păreau clare și fosta șefă a DNA era doar la un pas de a afla dacă va ocupa postul de procuror șef european, negocierile dintre Parlamentul European și Consilul UE s-au împotmolit. Ziariștii de la Financial Times au găsit explicația pentu care Consiliul nu o dorește pe Kovesi în această funcție.
Într-un articol intitulat „Procurorul persecutat”, Financial Times a susținut că „modul în care România o tratează pe Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA a divizat Europa și a întors instituțiile de la Bruxelles una împotriva celeilalte”. Jurnaliștii, citați de Digi24, au fost de părere că „acțiunile legale luate de autoritățile de la București contra Laurei Codruța Kovesi, pe acuzații de corupție și abuz în serviciu, au ajuns să influențeze Bruxellesul”.
„Cele două instituții s-au ciocnit dramatic joi, când Parlamentul European a acuzat guvernele că se fac că nu văd modul în care Kovesi este tratată în România și că ignoră deteriorarea statului de drept în România, chiar în momentul în care România deține președinția Consiliului UE”, scrie Financial Times. „Nu putem accepta să cedeze Consiliul UE în fața presiunilor guvernului român și să susțină un candidat mult mai slab”, a comentat europarlamentarul german Ingeborg Grässle. „Ne dorim o activistă care să ancheteze infractorii. Însă nimeni din Consiliu nu are curajul să aleagă o adevărată luptătoare anticorupție. Nu ne vom lăsa presați să alegem candidatul greșit pentru această funcție”, a acuzat europarlamentara olandeză Judith Sargentini.
„Când era șefa DNA, Kovesi a fost cea care l-a pus sub acuzare pe cel mai puternic politician de la București, Liviu Dragnea, pentru fraudă electorală. Acest lucru i-a adus lui Kovesi aprecierea Bruxellesului, dar i-a creat inamici puternici în România”, mai scrie Financial Times. Jurnaliștii au susținut că bătălia pentru șefia Parchetului European nu se va încheia foarte repede, în condițiile în care cele două instituții europene nu par să ajungă la un acord la negocieri.