'Anchetatorii speciali l-au inculpat pe vicepreşedintele Samsung Electronics, Lee Jae-Yong, pentru corupţie, abuz de bunuri sociale, ascunderea de active în afara ţării (…) şi sperjur', a declarat Lee Kyu-Chul, purtător de cuvânt al echipei speciale în acest caz ce a condus la suspendarea preşedintei Park Geun-Hye.

Lee, 48 de ani, fiul preşedintelui primului conglomerat sud-coreean, a fost deja plasat în detenţie provizorie de către justiţie, la cererea anchetatorilor, la 17 februarie.

Această inculpare înseamnă aproape sigur că el va compărea, împreună cu cei patru colegi ai săi, în faţa unui tribunal, crescând unda de şoc în rândul acestui grup ce contribuie cu o cincime la economia sud-coreeană, după ce s-a confruntat şi cu scandalul bateriilor care explodau de la aparatele Samsung Galaxy Note 7.

Nepotul fondatorului grupului a devenit şeful de facto al Samsung după criza cardiacă a tatălui său în 2014.

Lee este acuzat printre altele că a plătit mită de aproape 40 de milioane de dolari confidentei din umbra a lui Park, în schimbul unor favoruri politice. El neagă toate aceste acuzaţii.

În centrul scandalului se află Choi Soon-Sil, prietena lui Park, acuzată că s-a folosit de influenţa sa pentru a extorca milioane de dolari de la întreprinderi şi a se amesteca în treburile statului. AGERPRES