Astăzi, Moody’s a plasat sub supraveghere, cu implicaţii negative, calificativul C pentru soliditatea financiară al băncii italiene UniCredit şi ratingurile "A2 /Prime-1" pentru datorii şi depozite pe termen lung şi scurt, decizia fiind determinată de anunţarea de luni, a rezultatelor trimestriale, care arată o pierdere netă de 10,6 miliarde de euro şi un declin al profitului operaţional.

Moody’s a mai precizat că această decizie nu afectează calificativul C pentru soliditatea financiară Bank Austria.

Nu demult, Moody’s anunţase că a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingul "C minus" acordat pentru stabilitate financiară şi ratingul A1 acordat pentru datoriile pe termen lung şi depozitele grupului bancar austriac Erste Group Bank AG, prezent de asemenea în Europa de Est.

Decizia Moody’s vine după ce Erste Group a avertizat că pe parcursul acestui an se aşteaptă să înregistreze pierderi cuprinse între 700 şi 800 milioane de euro şi că nu va acorda dividende pentru 2011 şi de asemenea după ce grupul bancar austriac a decis să amortizeze fondul comercial al subsidiarelor sale din România şi Ungaria cu 939 milioane euro.

Marile bănci austriece, inclusiv Bank Austria, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International, sunt cei mai mari creditori în Europa Centrală şi de Est.

Agerpres