Moody’s a retrogradat ratingurile pentru depozitele şi datoriile National Bank of Greece, la ‘B3’ de la ‘Ba3’; EFG Eurobank Ergasias, la ‘B3’ de la ‘Ba3’; Alpha Bank, la ‘B3’ de la ‘Ba3’; Piraeus Bank, la ‘B3’ de la ‘Ba3’; Agricultural Bank of Greece, la ‘B3’ de la ‘B1’; Attica Bank, la ‘B3’ de la ‘B1’, Emporiki Bank of Greece, la ‘B1’ de la ‘Ba3’ şi General Bank of Greece, la ‘B1’ de la ‘Ba3’.

În plus, toate ratingurile au o perspectivă ‘negativă’, în linie cu perspectiva negativă asociată ratingului suveran al Greciei.

Agenţia de evaluare a explicat că principalii factorii care au stat la baza retrogradării băncilor greceşti sunt creşterea probabilităţii unei restructurări a datoriei suverane, gradul ridicat de corelaţie între un default al statului grec şi băncile greceşti, precum şi posibilitatea continuării sprijinului oferit de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România. National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
SURSA: Agerpres