De asemenea, agenţia a retrogradat ratingurile pentru depozite şi credite pe termen lung a Hellenic Bank Public Co Ltd (Hellenic) de la ‘Ba2/Not-Prime’ la ‘Ba3/Not-Prime ‘, cu perspectivă negativă.

Astfel, Moody’s a finalizat acţiunea agenţiei din 8 noiembrie, când a plasat sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile pentru depozite şi credite a Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank şi Hellenic Bank.

Marţi, Moody’s a revizuit în scădere, cu o treaptă, de la ‘Baa3’ la ‘Ba1’, ratingurile pentru obligaţiunile emise de guvernul cipriot şi le-a atribuit o perspectivă negativă, care indică că este posibilă o nouă retrogradare. În urma acestei decizii, Moody’s devine a doua mare agenţie de evaluare financiară care retrogradează Cipru în categoria ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii), după decizia similară anunţată de Standard & Poor’s în ianuarie.

Decizia Moody’s indică riscul crescut ca executivul să furnizeze sprijin financiar băncilor din Cipru din cauza expunerii lor la Grecia şi a impactului acestor măsuri asupra solidităţii financiare a guvernului cipriot.

Băncile din Uniunea Europeană trebuie să-şi majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro până la sfârşitul lui iunie 2012, într-o încercare de a restabili încrederea investitorilor într-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro, a anunţat Autoritatea Bancară Europeană. EBA nu a precizat care este suma de care are nevoie fiecare bancă în parte.

Conform autorităţilor de reglementare, băncile din Cipru trebuie să-şi majoreze rata de adecvare a capitalului Tier 1 la peste 9% până în iunie 2012, având nevoie de capital suplimentar de 3,6 miliarde de euro. Moody’s apreciază că decizia de a revizui în scădere ratingurile pentru depozite şi credite pe termen lung a celor trei bănci cipriote reflectă presiunile combinate ce se exercită asupra instituţiilor financiare pentru a ajunge la o rată de adecvare a capitalului Tier 1 la peste 9% până în iunie 2012 şi presiunile asupra calităţii activelor din cauza mediului operaţional dificil din Cipru şi Grecia, principalele pieţe ale băncilor cipriote, ceea ce va duce la provizioane mai ridicate. De asemenea finanţarea mai redusă şi nivelul lichidităţilor, care este rezultat al scăderii depozitelor, a dus la o dependenţă mai accentuată de finanţarea băncii centrale, iar estimarea Moody’s privind declinul afacerilor va afecta profitabilitatea băncilor.

Dificultăţile cu care se confruntă băncile din Cipru nu sunt cauzate numai de expunerea lor la Grecia, ci şi de presiunile ridicate asupra calităţii activelor, din cauza deţinerilor de obligaţiuni suverane elene, şi de dificultăţile macroeconomice interne, susţine Moody’s.

Testele de stres ale agenţiei asupra băncilor din Cipru arată că necesităţile de capital sunt mai ridicate acum faţă de estimările precedente ale Moody’s, care includ pierderile cauzate de deţinerea obligaţiunilor suverane elene în urma schimbului de acţiuni şi de deteriorarea calităţii activelor în Cipru şi în Grecia.

Pentru ca băncile să ajungă la un nivel adecvat al capitalului, Moody’s apreciază că ele trebuie să-şi majoreze capitalul cu echivalentul a peste 20% din PIB. Unele din necesităţile de capital sunt incluse în actualele planuri de recapitalizare ale băncilor.

Totuşi, Moody’s apreciază că există riscul ca sectorul privat să nu poată furniza întregul capital necesar, care va trebui probabil finanţat printr-o majorare a datoriei guvernamentale. Ratingul ‘Ba1’ exprimă estimarea Moody’s că executivul din Cipru ar putea fi nevoit să contribuie la majorarea capitalului băncilor cu echivalentul a 5-10% din PIB.

Trei bănci cipriote au o expunere deosebită pe Grecia: Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank şi Hellenic Bank.

Bank of Cyprus este cea mai mare bancă din Cipru, cu 588 sucursale, din care 143 în Cipru, şi aproximativ 12.000 de angajaţi, din care 3.560 în Cipru. Bank of Cyprus a intrat pe piaţa românească în 2007 şi, în prezent, îşi desfăşoară activitatea prin 13 sucursale şi două agenţii.

În România, din luna aprilie 2006, Egnatia Bank (România) este membră a Grupului Marfin. Începând din luna mai 2008, banca şi-a schimbat numele în Marfin Bank, ca urmare a finalizării fuziunii de pe piaţa elenă a grupurilor Marfin Financial, Egnatia Bank şi Laiki.