În plus, Moody’s a subliniat că perspectiva asociată este una ‘negativă’, ceea ce înseamnă că noi retrogradări sunt posibile.

Ratingul UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, a fost coborât cu o treaptă până la ‘A3’, la fel ca şi ratingul Intesa Sanpaolo, a doua mare bancă italiană. În schimb, pentru Banca Monte dei Paschi di Siena (BMDP), a treia mare bancă italiană, ratingul a fost redus cu două trepte până la ‘Baa3’.

În total, Moody’s a coborât cu o treaptă ratingurile pentru datoriile şi depozitele a 10 bănci italiene, cu două trepte pentru alte opt bănci, cu trei trepte pentru alte şase bănci şi cu patru trepte pentru două bănci.

Moody’s a explicat că decizia sa reflectă situaţia slabă a economiei italiene. ‘În prezent, ratingurile băncilor italiene sunt unele din cele mai scăzute din rândul statelor europene avansate, reflectând vulnerabilitatea acestor bănci la contextul economic nefavorabil din Italia şi Europa’, a explicat Moody’s într-un comunicat.

Agenţia a explicat că Italia a revenit în recesiune la începutul lui 2012 şi nu există semne clare de revenire. În plus, măsurile de austeritate ale guvernului de la Roma precum şi alte reforme au redus cererea economică pe termen scurt şi au provocat o nouă creştere a creditelor cu probleme, în special în rândul companiilor şi întreprinderilor mici. De asemenea, Moody’s este preocupată de accesul restrâns la finanţarea de pe piaţă, care dacă va persista, va pune presiuni suplimentare asupra băncilor italiene pentru a-şi reduce activele.

În luna februarie a acestui an, Moody’s a anunţat că intenţionează să retrogradeze calificativele a 114 bănci europene din cauza crizei din zona euro şi separat a retrogradat ratingurile suverane ale mai multor state de pe continent. Moody’s anticipează că va finaliza evaluările până la sfârşitul lunii iunie.
În România, UniCredit Tiriac Bank este parte a grupului UniCredit, bancă europeană cu reţeaua cea mai extinsă din Europa Centrală şi de Est, cu peste 3.900 sucursale. De asemenea, Intesa Sanpaolo Bank este subsidiară a Grupului Intesa Sanpaolo.
SURSA: Agerpres