Legea privind majorarea plafonului de îndatorare semnată marţi de preşedintele Barack Obama a eliminat virtual riscul intrării SUA în incapacitate de plată, apreciază Moody’s.

Agenţia a atribuit o perspectivă negativă ratingului SUA pentru a avertiza că încă există riscul unei revizuiri în scădere dacă va slăbi disciplina fiscală a guvernului american.

Decizia Moody’s vine după ce marţi şi agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că acordul de compromis pentru majorarea plafonului de îndatorare şi reducere a deficitului adoptat de Congresul SUA este unul care permite menţinerea unui rating ‘AAA’ pentru SUA. Potrivit Fitch, acest acord este un pas în direcţia corectă, însă Washingtonul va trebui să facă unele alegeri dificile în domeniul fiscal şi al cheltuielilor, pe fondul unui mediu economic anemic.

Senatul Statelor Unite ale Americii a votat marţi în favoarea unui acord de compromis vizând reducerea cheltuielilor şi creşterea plafonului de îndatorare a ţării, pentru a evita intrarea în ‘default’. SUA risca să intre în incapacitate de plată în cazul în care majorarea plafonului datoriei, care a ajuns la 14.294 miliarde de dolari, nu era aprobată în termenul stabilit de Trezorerie, adică până marţi la miezul nopţii (miercuri, 04h00 GMT).
SURSA: Agerpres