‘Monti este optimist asupra viitorului Italiei’, titrează La Repubblica de la Roma, care relatează despre interviul acordat de premierul italian postului american public de televiziune Pbs, în care susţine că Italia nu mai reprezintă un motiv de îngrijorare pentru Europa. Monti a repetat că nu va candida pentru funcţia de prim-ministru la viitoarele alegeri parlamentare, care se vor desfăşura în Italia în primăvara anului 2013.
‘Sunt senator pe viaţă, nu candidez. Înaintea alegerilor, probabil la începutul lunii aprilie 2013, întregul guvern va demisiona. Apoi, partidele politice, în funcţie de rezultatul votului popular, îşi vor exprima voinţa asupra noii situaţii politice din Italia’, a mai spus Monti, care a subliniat măsurile pozitive luate de guvernul său, format din tehnocraţi, care s-a bucurat de sprijinul principalelor grupări politice din Parlamentul italian. Şeful guvernului de la Roma a mai subliniat faptul că cetăţenii italieni continuă să aibă încredere în guvernul său, în ciuda măsurilor drastice de austeritate, care au fost luate cu scopul de a rezolva problemele create de criza economică.

‘Italia nu mai este o ţară care riscă să înrăutăţească criza economică din zona euro, în ciuda turbulenţelor pieţelor financiare din Europa, şi cred că acest lucru este important pentru întreaga Europă şi pentru economia mondială’, a mai declarat Monti în cursul interviului acordat Pbs, declaraţie preluată de principalul cotidian roman.

‘Monti la ONU: Mai multă Europă, în interesul tuturor’, titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie despre discursul ţinut de Monti la New York, la sediul ONU, cu ocazia desfăşurării lucrărilor celei de a 67-a Adunări generale a ONU. ‘Este cea mai profundă şi mai gravă criză din istoria Uniunii Europene, dar Italia continuă să-şi facă datoria pentru a-şi redresa finanţele şi pentru a continua să crească’, a spus şeful guvernului italian.

În discursul ţinut la ONU, Monti a abordat şi teme legate de criza economică şi de instabilitatea internaţională. ‘Nu putem să nu subliniem importanţa măsurilor luate în zona euro pentru a întări integrarea la nivel fiscal’, a spus Mario Monti.

Şeful guvernului italian a mai vorbit despre situaţia internaţională şi a spus că Italia va continua să susţină popoarele arabe în lupta lor pentru justiţie şi democraţie. Monti a mai confirmat că Italia, cu experienţa şi cu resursele sale, va continua să fie prezentă în zonele critice ale lumii, mai ales în Afganistan şi în Liban, observă cotidianul milanez menţionat.

Vorbind despre situaţia din Iran, Monti a declarat că Italia speră că vor fi luate ‘măsuri concrete pentru dezarmarea nucleară’. În ceea ce priveşte situaţia din Siria, premierul italian a confirmat sprijinul Italiei faţă de misiunea noului Reprezentant special pentru Siria, solicitând cu forţă ca ‘ONU şi Consiliul de Securitate să poată depăşi toate dificultăţile care împiedică adoptarea unei acţiuni eficace la nivel internaţional’, precizează Corriere della Sera.

‘Italia respinge orice formă de extremism şi de intoleranţă, în vederea realizării obiectivului de pace şi cooperare, la nivel mondial’, a mai declarat Mario Monti, după cum relevă principalul cotidian din Milano.
SURSA: Agerpres