Deși preferă să nu considere Vignale doar o linie de echipare superioară celei de top, Titanium, oficialii Ford admit că vehiculul prezentat la Frankfurt este un Mondeo cu detalii de design și execuție premium, precum și cu dotări și tehnologii exclusiviste. „Vignale va reprezenta varianta premium a mărcii Ford în Europa din perspectiva produsului și a experienței clienților. Mondeo Vignale Concept prezintă caracteristicile pe care clienții ne spun că și le doresc în ceea ce privește stilul și calitatea, tehnologia avansată și exclusivismul“, a declarat Stephen Odell, președintele Ford Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

În speță, conceptul Ford pornește de la platforma actualului Mondeo atât în versiunea berlină cu patru uși, cât și în cea break. Ambele variante de carosare sunt dotate cu jante din aliaj „Vignale“ de 20 de inci, emblemă „Vignale“, mânere pentru uși și carcase ale oglinzilor cromate, grilă radiator tip plasă și culoare exterioară exclusivă „Nocciola“. În interior, Mondeo Vignale prezintă un capitonaj matlasat, inserții cromate și cotiere din piele pe panourile portierelor, precum și scaune exclusiviste îmbrăcate în piele plăcută la atingere. Același material se regăsește și pe volan, bord, consola centrală, partea superioară a portierei și cotiera centrală. Pragurile inscripționate în relief completează ambianța care combină construcția tradițională de limuzine cu tendințele contemporane în materie de design și materiale utilizate. Vehiculul este dotat cu sistemul SYNC în care este integrat echipamentul de conectivitate MyFord Touch. Acesta permite gestionarea telefoanelor inteligente și va oferi capabilitate WiFi, în timp ce sistemul de asistare la parcare cu fața și cu spatele, cu cameră video retrovizoare, va face operațiunea de parcare mai ușoară. Mondeo Vignale include și faruri adaptive cu LED.

Pentru a oferi clienților o experiență premium în toată puterea cuvântului, viziunea Ford Vignale include, conform oficialilor Ford, și oferirea de servicii postvânzare de top, precum preluarea și returnarea vehiculului pentru operațiuni de service, spălarea gratuită pe viață și invitații la evenimente exclusiviste. Deocamdată, reprezentanții Ford de la Frankfurt nu au dorit să discute despre posibilitatea ca întreaga gamă de modele a companiei să beneficieze de câte o linie specială Vignale, însă pare logic ca, în funcție de rezultatele obținute cu acest Mondeo premium, următorul pas să fie extinderea către alte vehicule precum Focus, C-Max sau S-Max. Un detaliu demn de luat în seamă este și faptul că Ford a mai încercat o experiență similară cu ani în urmă, când a utilizat numele Ghia pentru a „înnobila“ versiunile de top ale modelelor sale.

Ford S-Max Concept

Noul S MAX Concept utilizează cel mai recent limbaj de design global Ford cu o grilă montată în poziție înaltă, faruri alungite spre înapoi și o abordare unică asupra părții frontale inferioare, care include elemente de design ce par suspendate deasupra spoilerului. Profilul caracteristic al modelului S-MAX a fost ajustat, capota motorului
unindu-se­ acum lin cu parbrizul foarte înclinat, care la rândul său se îmbină cu arcul dinamic al plafonului, creând un acoperiș panoramic cu o imagine unică. Această siluetă zveltă îmbracă un interior spațios și versatil care poate oferi configurații diverse, de la patru la șapte locuri. Interiorul este dominat de panoul de bord care coboară spre consola centrală și creează o senzație de spațiu. Panourile portierelor au o formă sculpturală, iar un inovativ design al plafonului maximizează impresia de spațiu.

Conceptul include, desigur, și sistemul SYNC cu My Ford Touch. SYNC AppLink permite șoferului să controleze vocal aplicațiile de pe telefoanele inteligente dintr-o listă de furnizori de servicii în creștere, asigurând muzică, știri, informații personalizate, precum și opțiuni de localizare și navigație. Noile aplicații SYNC includ „ECG Heart Rate Monitoring Seat“, care înregistrează pulsul șoferului, oferind date privind activitatea inimii pe termen lung. În cazul unei probleme de sănătate a șoferului, sistemul poate alerta de la distanță medicii cu privire la o activitate neobișnuită a cordului. De asemenea, „Glucose Level Monitoring“ poate avertiza părinții dacă un copil ce doarme pe scaunele din spate suferă de un episod diabetic.

Articol publicat în Suplimentul Auto Capital care a apărut împreună cu revista Capital și cu Evenimentul Zilei pe 30 septembrie 2013.