Potrivit unui document pregătit de autorități și obținut de Antena3, restaurantele ar urma să se deschidă începând din data de 15 iunie.

Totuși, acest lucru nu se va întâmpla brusc, deoarece autoritățile au făcut un plan care va fi adoptat în mai multe etape.

Potrivit documentului menționat, prima etapă începe odată cu data de 1 iunie, atunci când vor fi permise activitățile de servire și consum al produselor alimentare la terasele/spațiile deschise din exteriorul incintelor/saloanelor unităților de alimentație publică cu și fără servire la masă, precum și la cantinele de incintă, destinate angajaților proprii, fără acces al persoanelor din exterior.

Totodată, ministrul Nelu Tătaru a atras atenția că deși măsurile vor fi relaxate, riscul de contaminare va fi unul mult mai crescut.

„Pentru prima etapă, avem o deschidere a teraselor. Dacă lucrurile pornesc normal, de la 15 ne gândim să deschidem și plajele. Suntem într-un moment în care, odată cu măsura de relaxare, avem și puterea de gestionare a unor evenimente neplăcute. Poate lumea nu înțelegea, dar fiecare măsură de relaxare implică și riscul de contaminare comunitară”, a declarat Nelu Tătaru.

Când putem intra în restaurante?

A doua etapă, începe de pe data de 15 iunie și vor fi permise activitățile de servire și consum a produselor alimentare în spațiile de servire a mesei din interiorul unităților de alimentație publică, cu excepția celor în care sunt organizate evenimente.

A treia etapă este cea mai așteptată de români și începe odată cu data de 1 iulie. Atunci vor fi permise toate activitățile de servire și consum al produselor alimentare, în spațiile de servire a mesei din interiorul și exteriorul tuturor unităților de alimentație publică.