Așadar, Nicuşor Dan informează că au fost începute demersurile pentru consolidarea a peste 150 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic. Potrivit edilului, sunt deja atraşi bani prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi din fonduri naţionale.

Nicuşor Dan spune că demersurile sunt complicate

Primarul general al Capitalei a explicat într-o conferință de presă că demersurile sunt complicate. Mai precis, trebuie să existe un acord cu asociaţia de proprietari și o procedură de achiziție.

El a spus și că au fost strânși 300 de milioane de lei din PNRR și 600 de milioane de lei din fonduri naționale.

Nicușor Dan a promis că aceste clădiri vor intra, în timp, într-un proces de consolidare.

„Avem peste 150 de clădiri pentru care am început demersurile, care sunt complicate, trebuie să avem acord cu asociaţia de proprietari, trebuie să facem o procedură de achiziţie şi avem deja din PNRR 300 de milioane de lei, din fonduri naţionale – 600 de milioane de lei. În timp, o să vedeţi toate aceste clădiri intrând în proces de consolidare”, a declarat primarul general.

Declarația a venit după ce a fost întrebat cum comentează faptul că doar 20 de imobile cu bulină roşie au fost consolidate dintre cele aproape 200 de astfel de clădiri care se află majoritatea în zona Centrului Vechi al Bucureştiului.

clădiri cu risc seismic
SURSA FOTO: Dreamstime

În cazul producerii unui seism puternic în România, efectele ar fi devastatoare

În București, se estimează că cel puțin 2.000 de clădiri ar putea să se prăbușească în cazul unui cutremur puternic. Acest număr înseamnă că s-ar prăbuși 60 de ori mai multe decât în 1977, când a avut loc ultimul mare seism care a afectat major România.

Potrivit datelor oficiale, în București, 377 de clădiri sunt clasificate cu un risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur major.

De fapt, lista clădirilor de acest fel este mult mai extinsă. Se estimează că peste 2.300 de astfel de structuri ar fi expuse la pericol în situații seismice.

Practic, este vorba despre un număr semnificativ de apartamente. Zeci de mii de locuințe ar putea fi afectate. Această situație se datorează faptului că majoritatea imobilelor au trecut deja prin două cutremure majore, unul în 1940 și altul în 1977.

La următorul eveniment seismic, imobilele ar putea să nu mai aibă aceeași șansă de a rezista, susțin experții. Acestea sunt expuse unor riscuri semnificative.