Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a solicitat luni statelor să colaboreze pentru a pune capăt fazei acute a pandemiei, spunând că acestea dispun în prezent de toate instrumentele disponibile pentru a face acest lucru, informează Reuters.

Moment critic pentru evoluția pandemiei

„Pandemia de COVID-19 intră acum în al treilea an şi ne aflăm într-un moment critic”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă, alături de ministrul german al Dezvoltării, Svenja Schulze.

„Trebuie să lucrăm împreună pentru a pune capăt fazei acute a acestei pandemii. Nu putem s-o lăsăm să treneze, oscilând între panică şi neglijenţă”, a spus directorul OMS.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat luni că Germania a devenit cel mai important contributor al agenţiei sanitare, fără a oferi mai multe detalii. Din punct de vedere istoric, dintre statele membre Statele Unite au adus cea mai mare contribuţie financiară la organizaţie.

La rândul său, Schulze a spus că principala prioritate a Germaniei, care a preluat preşedinţia G7, este aceea de a pune capăt pandemiei la nivel mondial şi a făcut apel la o ”vaccinare masiv accelerată, cu adevărat globală” pentru îndeplinirea acestui deziderat.

Evenimentul de la Geneva dă startul unei săptămâni de şedinţe ale Comitetului Executiv al OMS în cadrul cărora urmează să fie discutate aspecte cheie privind viitorul agenţiei sanitare a ONU, inclusiv posibilitatea unui al doilea mandat pentru Tedros Adhanom Ghebreyesus şi o propunere pentru creşterea independenţei agenţiei din punct de vedere financiar.

Omicron ar putea fi sfârșitul pandemiei

De asemenea, potrivit directorului OMS pentru Europa, Hans Kluge, varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, care ar putea infecta circa 60% din populaţia Europei până în luna martie, a declanşat o nouă fază a pandemiei COVID-19 pe acest continent şi ar putea să-l apropie de deznodământul ei.

„Este plauzibil că regiunea se apropie de un sfârşit al pandemiei”, a susţinut acesta într-o declaraţie acordată agenţiei France Presse, îndemnând însă în continuare la prudenţă, dată fiind adaptabilitatea virusului.

„Odată ce valul Omicron se va fi calmat, va exista timp de câteva luni o imunitate globală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imunizaţi prin infectare şi va fi de asemenea o scădere ca urmare a sezonalităţii”, crede Hans Kluge.

Totuşi, a atras el atenţia, nu suntem „într-o perioadă endemică” a virusului SARS-CoV-2. „Endemic înseamnă (…) că putem previziona ce se va întâmpla; or, acest virus ne-a surprins nu doar o dată. Trebuie aşadar să fim foarte prudenţi”, a avertizat responsabilul OMS.