În pofida luptelor recente ale politicienilor eleni pentru a-i convinge pe partenerii europeni pentru o uşurare a poverilor datoriei Greciei, ţara  ajunge descoperită în faţa primei scadenţe importante, observă New York Times. Marţi este scadenţa pentru o tranşă de 750 milioane euro pe care statul grec ar trebui să o ramburseze FMI în contul programului de asistenţă. În acest an Guvernul de la Atena ar trebui să dea înapoi Fondului 12 miliarde euro, iar faţă de Banca Centrală Europeană are o plată gigant de 3,5 miliarde euro programată pentru 20 iulie a.c. la atingerea maturităţii pentru titlurile de stat preluate pe bilanţ de instituţia de la Frankfurt.

Atât FMI cât şi BCE urmăresc să ia până la ultimul ban datoriile de miliarde de euro, iar influenţa lor ar trebui să cântărească decisiv la întâlnirea miniştrilor de finanţe din zona euro de astăzi. Varianta unei asistenţe de la Bruxelles este dublată însă şi de planuri alternative prin care Fondul Monetar are în vedere şi un faliment al Greciei, scrie Wall Street Journal.

Este loc de o iertare a datoriilor?

"Nu este o întrebare, după mine, dacă FMI trebuie să fie parte a planului de iertare a datoriilor", comentează pentru New York Times Ashoka Mody, profesor la Princeton, adăugând că la un moment dat oficialii instituţiei vor trebui să renunţe la discursul ortodox potrivit căruia trebuie să fie făcute lucrurile corecte şi să ia act de caracterul neobişnuit al cazului.

Iertarea datoriilor de către Banca Centrală Europeană are un sprijin încă şi mai larg din partea investitorilor şi economiştilor. BCE a preluat pe bilanţuri obligaţiuni guvernamentale greceşti în anul 2012 tocmai pentru ca ţara să nu dea faliment în faţa creditorilor privaţi pe un stoc în valoare de 27 miliarde euro de titluri guvernamentale. Autorităţile de la Atena, la rândul lor, au contemplat paşii pentru a vedea cât timp instituţiile financiare internaţionale îşi vor menţine poziţia dură. Yanis Varoufakis, ministrul de finanţe al ţării a fost avocatul unui faliment pe o datorie care de facto nu poate fi plătită. Cu toate acestea este vorba mai degraabă de o poziţie intelectuală întrucât el nu a ameninţat niciodată deschis cu o oprire a plăţilor. "Pentru o ţară care nu are acces la pieţe să nu plătească FMI nu este tocmai o cale  înainte", avertizează însă Frank Gill, specialist care se ocupă de Grecia pentru agenţia de rating Standard & Poor’s.

O vară încă şi mai fierbinte pentru "cazanul" datoriilor greceşti

Ziua de 12 mai a.c. este un prim obstacol major pentru Grecia, însă punctul perioada cu adevărat dificilă va fi vara în care ajung la maturitate îmrpumuturi în valoare de aproape 7 miliarde euro. Dacă  plăţile vor fi incomplete pentru BCE, nu ar fi numai o undă de şoc pentru sistemul bancar european, dar însăşi credibilitatea băncii centrale ar putea fi pusă la îndoială în pieţele internaţionale. Este un scenariu pe care oficialii de la Frankfurt vor să îl evite cu orice preţ. BCE nu vrea să fie responsabilă pentru precipitarea crizei", spune Mujtaba Rahman, specialist pe problemele Uniunii Europene în cadrul companiei de consultanţă politică Eurasia Group. "Sunt foarte, foarte îngrijoraţi să nu aibăsânge pe mâini", a continuat el.