Preturile productiei industriale in Republica Moldova in luna iulie 2008 fata de luna iunie au marcat o scadere de 0,3%, pe seama micsorarii nivelului preturilor la productia livrata pe piata externa, se precizeaza intr-un comunicat al Biroului National de Statistica al Republicii Moldova.

Desi, pe ansamblu, exporturile moldovenesti au crescut in semestrul întâi al anului curent fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 600,105 milioane dolari la 738,184 milioane dolari, exista categorii de produse care au inregistrat o veritabila prabusire.

Astfel, potrivit sursei citate, exporturile „de lana si tesaturi din par de cal” au scazut de la 1.448.000 de dolari la mai putin de jumatate, respectiv 619.000 dolari.

Totusi, cea mai dramatica scadere a fost consemnata la exporturile de „umbrele de ploaie, umbrele de soare, bastoane si bice”, care au coborat de la valoarea de 11.800 de dolari in semestrul I 2007 la zero in primul semestru al anului curent.

Pe de alta parte, exista unele categorii de produse care au consemnat cresteri spectaculoase, cum ar fi bauturile alcoolice, care aproape si-au dublat valoare exporturilor, de la 52,193 milioane dolari la 98,799 milioane dolari.

Sursa: Biroul National de Statistica al Republicii Moldova