Moise Guran a afirmat că există o înțelegere între PNL, PSD și UDMR. Acesta susține că moțiunea de cenzură va trece și că nu vor există alegeri locale în două tururi.

Politicianul a explicat că în cazul în care se vor face alegeri în două tururi, atunci UDMR va pierde cam 20% dintre primării, ceea ce nu este deloc convenabil pentru partid. În plus, acesta a precizat și că UDMR este ”pivotul înțelegerii dintre PSD și PNL”.

Pe de altă parte, Guran a precizat că planul celor de la UDMR de a vota împotriva Guvernului Orban, iar apoi în favoarea anticipatelor, reprezintă modalitatea de a ajunge la guvernare.

Moise Guran a expus situația

”Probabil moțiunea va trece și NU vom avea alegeri locale în două tururi.

1. UDMR este pivotul înțelegerii dintre PSD și PNL, căci UDMR pierde cert cam 20% dintre primării (și nu dintre cele mici) în cazul în care primarii ar trebui aleși cu mai mult de 50%. Este vorba orașele și comunele cu 30-40% populație maghiară. Avem deci trei partide avantajate de alegeri locale într-un singur tur – PNL, PSD și PSD-ul unguresc, cum îi spun chiar maghiarii mai tineri UDMR-ului.
2. Este aproape sigur că ulterior UDMR nu va mai vota un nou guvern. Dar nu pentru că ar avea ceva cu PNL, din contră! PNL are acum perspectiva de a lua un scor atât de bun la Anticipate, încât ar putea face guvernul doar cu UDMR, fără Alianța USR-PLUS. Că vorba aia, facem din când în când alegeri ca să aflăm cu cine mai guvernează UDMR.
3. Așadar comportamentul UDMR, de a vota întâi împotriva Guvernului Orban, iar apoi în favoarea Anticipatelor, este de fapt cheia nu numai a supraviețuirii UDMR, dar și a intrării sale la guvernare. Înțelegerea, tot mai evidentă, dintre PNL și PSD, a lăsat în penumbră o înțelegere cel puțin la fel de urâtă, pe cea dintre PNL și UDMR. Sper doar ca Președintele Iohannis să nu fie parte din acestă înțelegere.
4. Indiferent de calculele lor politice, USR va vota la vedere, azi în favoarea alegerii primarilor în două tururi (împotriva moțiunii), iar dacă guvernul totuși pică, USR nu va mai vota niciun guvern, până la Anticipate.
5. Fără un nou parlament, România este blocată, nicio reformă nu poate fi făcută iar acest an ar fi pierdut.”, scrie Moise Guran.