Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, a declarat luni seara că decizia de carantinare nu se ia doar în baza ratei de infectare, ci în baza mai multor criterii. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a precizat că rata incidenței este unul dintre criteriile în baza cărora se ia decizia de carantinare.

”Decizia de carantinare nu este luată în baza incidenței numai ci în baza mai multor criterii printre care este și incidența.”, spune Raed Arafat.

Cine face analiza

Șeful DSU a mai precizat că analiza este făcută de către departamentul pe care el în conduce și o propune cu avizul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Ulterior, ordinul este emis de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Mai precis, ordinul este emis de către Raed Arafat.

Tot luni seara, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că, la nivel național, 25 de localități sunt în carantină. Dintre acestea 14 localități sunt în județul Constanța, una în județul Alba, una în județul Ialomița, una în județul Iași și opt în județul Ilfov.

Alba și Sibiu au ieșit din carantină

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba a adoptat, în ședința extraordinară, ridicarea carantinării zonale instituită în urmă cu o lună. Atunci, rata de infectare la mia de locuitori era de 10,07. În prezent, rata de infectare a scăzut la 5,35.

„Deşi rata de infectare la 1.000 de locuitori pentru municipiul Alba Iulia (5,35) este situată peste media la nivel naţional (4,37), membrii CJSU au analizat toate aspectele referitoare la rata de infectare, rata de transmitere comunitară, respectarea măsurilor impuse de autorităţi, precum şi capacitatea spitalelor de a primi pacienţi şi au decis ieşirea din carantină a municipiului reşedinţă de judeţ”, se menţionează într-un comunicat al prefectului județului Alba.

Astfel, de la ora 17.00, ies din carantină localitățile Sibiu, Cisnădie, Tălmaciu și Șelimbăr, aflate în carantină din 16 noiembrie, și localitățile Mediaș, Orlat și Avrig, în carantină din 23 noiembrie.

De la o medie de peste 9 cazuri la mia de locuitori, Sibiul a ajuns la 3.35. Dacă incidența de infectare era în Sibiu de peste 13 în urmă cu o lună, în prezent este de 4,86. Ca urmare a ieșirii din carantină, de la ora 17.00 în Sibiu se vor deschide terasele, nu vor mai fi filtre de poliție la intrarea și ieșirea din localitate, rămânând în vigoare doar măsurile restrictive de noapte.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea