Cu toate că mai înainte o astfel de aşteptare a fost exprimată de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, despre eventuale corijări în tratat a vorbit acum câteva zile şi Jose Barroso, preşedintele Comisiei Europene. "În momentul în care începem să discutăm despre modificarea tratatelor, vom înceta să ne ocupăm de reformele curente", explică neoficial un diplomat al Uniunii.
Aceasta înseamnă că deocamdată va fi limitată şi sfera de acţiune a unui eventual buget separat al zonei euro. "Capacităţile fiscale separate ale zonei euro, care acţionează ca mecanism de absorbţie al şocurilor provocate de criză necesită modificări în tratate. Acest lucru reiese chiar din analiza făcută de Comisia Europeană", spune neoficial interlocutorul nostru. În propunere se află deci aşa-zisele contracte reformatoare menţionate deja mai înainte: în schimbul reformelor structurale, de ex. pe piaţa muncii, ţara ar putea conta pe un ajutor financiar. Cât de mare şi cum va fi acest ajutor financiar, nu se ştie. CE propune ca din banii destinaţi controlului comunitar, dar fără a ştirbi bugetul UE. În raportul lui Van Rompuy, nu va fi o astfel de indicaţie. Problema rămâne deschisă.
Documentul lui Van Rompuy nu este încă gata, temele principale vor forma obiectul discuţiilor celor patru lideri – al Consiliului Europei, al Comisiei Europene, al eurogrupului şi al Băncii Centrale Europene – la întâlnirea actuală de la Bruxelles. După aducerea amendamentelor va fi publicat probabil miercuri, 6 decembrie. Crearea uniunii bancare va fi crucială pentru succesul reformei zonei euro în termen scurt. Marţi, se vor întâlni la Bruxelles miniştrii de finanţe ai zonei euro, care se vor pune de acord asupra detaliilor, pentru ca la summitul din 13-14 decembrie şefii lor să-şi dea acordul politic asupra următoarelor etape ale Uniunii în anul 2013, adică în primul rând formarea fondului de îndreptare.
Pentru acceptatea supravegherii comune este nevoie de decizia unanimă a celor 27de miniştrii, chiar dacă nu toate ţările – de exemplu, Marea Briranie – vor să participe. Rămân în continuare nerezolvate punctele privind relaţiile dintre noua supraveghere şi, de ex,. London City. De asemenea încă nu se ştie care va fi dreptul de vot al ţărilor din afara zonei euro, care ar dori să adere la supraveghere. Neoficial se ştie că toţi, în afară de britanici, şi-au exprimat această voinţă. Deci, marţi, se anunţă o discuţie lungă pe această temă.
"Vor trebui să ia o decizie. Dacă nu vor reuşi, atunci vor fi nevoiţi să vină la Bruxelles la întâlnire înainte de summit", spune neoficial interlocutorul nostru.
Uniunea bancară este veriga lipsă în lanţul de reforme. Există deja prevederile legate de un control mai bun al Bruxelles-ului asupra bugetelor naţionale şi asupra situaţiei economiilor (pachetul de şase legi) şi sunt pe terminate alte două pachete de legi. Dar nu a existat o idee privind prevenirea crizei provocate nu de un guvern îndatorat, ci de conducerea proastă a băncilor, care sunt apoi protejate de supravegherile naţionale. Supravegherea comună va uşura controlul asupra instituţiilor internaţionale.
SURSA: RZECZPOSPOLITA, RADOR