Ordonanţa de urgenţă cu numărul 16, emisă de Guvernul României în luna august a acestui an, a introdus o serie de măsuri fiscale şi taxe noi, implementate de la data de 1 august, iar altele începând cu 1 ianuarie 2023.

Ce modificări au adus deputaţii? Ce se întâmplă cu impozitele pentru locuinţe, contractele part-time sau obligaţia de a accepta plata cu cardul?

Miercuri, 16 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat acest act, nu înainte de a îi aduce totuşi o serie de modificări.

Spre exemplu, impozitele pentru locuinţe nu vor mai fi majorate până în anul 2025. Noul mod de calcul, bazat pe grila notarială, va fi aplicat abia din 1 ianuarie 2025. Deputaţii au renunţat la majorarea cu 50% a impozitelor, aşa cum trecuse de Senat, totul fiind decis la nivelul coaliţiei de guvernare.

Suprataxarea contractelor part-time va fi păstrată, cu toate că parlamentarii USR au depus amendamente pentru eliminarea supraimpozitării contractelor cu normă parțială de lucru.

S-au adus modificări şi prevederii care scădea pragul cifrei de afaceri de la care companiile sunt obligate să accepte plata cu cardul, de la 50.000 de euro la 10.000 de euro. Camera Deputaţilor a decis să se ia în calcul încasările în numerar, nu cifra de afaceri.

Acum, vor fi obligate să accepte plata cu cardul companiile care au încasări de numerar care pornesc de la 50.000 lei (10.000 de euro), potrivit economedia.ro.

Cum se vor impozita dividendele?

Tot deputaţii au clarificat cota de impozitare pentru dividendele distribuite în anul 2022. Guvernul a decis să majoreze impozitarea dividendelor la 8%, de la 5%, cu aplicare de la începutul anului următor.

De obicei firmele distribuie dividende în anul următor, după aflarea rezultatelor anuale. Totuși, dacă companiile ar distribui în 2023 dividende pentru 2022, ele ar suporta cota de impozitare de 8%. Drept urmare, ele s-au grăbit în acest an și au distribuit trimestrial dividendele, ca să beneficieze de cota de impozitare mai favorabilă, de 5%.

Schimbări ce privesc microîntreprinderile

O altă modificare vizează veniturile din activități de consultanță/management pentru microîntreprinderi. Potrivit ordonanţei de urgenţă, microîntreprinderile puteau obține maxim 20% din venituri din activități de consultanță/management. Dacă o microîntreprindere depășea acest plafon de 20%, ea trecea la impozit pe profit. Modificarea adusă de deputaţi vizează eliminarea acestei restricţii.

O altă modificare vizează modul în care o companie este încadrată drept microîntreprindere. Ordonanţa stabilea că o companie poate fi încadrată ca microîntreprindere dacă are venituri de 500.000 de euro, în scădere de la plafonul anterior de 1 milion de euro.

Potrivit deciziei luate de deputaţi, plafonul va fi calculat în funcție de veniturile obținute de microîntreprineri în cursul anului 2023, și nu în funcție de veniturile de la finalul anului 2022.