Potrivit estimărilor preliminare publicate marţi de Oficiul central de statistică din Polonia (GUS), Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 2% în 2012, la jumătate faţă de creşterea de 4,3% înregistrată în 2011. Chiar dacă cifra comunicată de GUS este în linie cu estimările analiştilor, este vorba de cel mai mic avans anual înregistrat de economia poloneză după 2009, când PIB-ul a crescut cu 1,6%.

‘În 2012 cererea internă a crescut cu 0,1% în timp ce în 2011 a înregistrat o creştere de 34% în termeni reali’, a anunţat GUS într-un comunicat de presă. De asemenea, cheltuielile de consum au crescut cu 0,5% anul trecut după o creştere de 2,5% în 2011. Cheltuielile de consum sunt responsabile pentru 62% din PIB-ul Poloniei şi acestea au scăzut anul trecut pe măsură ce companiile au făcut restructurări de personal şi au redus salariile ca reacţie la criza din zona euro, unde se îndreaptă cea mai mare parte a exporturilor poloneze.

Datele publicate astăzi ‘maschează o prăbuşire a cererii interne la finele anului trecut când cheltuielile gospodăriilor au atins cel mai scăzut nivel de la începutul anilor 1990’, consideră Neil Shearing, economist la Capital Economics Ltd. Banca centrală ar trebui să continue să reducă costul creditului urmând ca economia să-şi revină în a doua jumătate a lui 2013, a declarat la rândul său Anna Zielinska-Glebocka, membru în comitetul de politică monetară de la Banca centrală a Poloniei.

În ultimele trei luni, Banca Poloniei a redus costul creditului cu 75 puncte de bază, iar pentru acest an se aşteaptă la o creştere a PIB de 1,5%, cel mai mai avans înregistrat de economia poloneză după 2001.

Sursa: Agerpres