Profesor la Universitatea Harvard, Graham Ellison este de părere că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin nu va supraviețui în cazul în care Rusia pierde războiul împotriva Ucrainei.

Dictatorul își va pierde atât puterea, cât și viața, crede expertul într-o declarație pentru revista germană Der Spiegel.

Putin va pierde putere și chiar viața: „Își cunoaște posibila soartă”

„Cred că el (Putin – n.r.) crede pe bună dreptate că, în cazul unei înfrângeri clare, își va pierde puterea și, eventual, viața”, spune politologul, adăugând că Putin ar putea sfârși la fel ca Nicolae al II-lea, care a fost împușcat împreună cu familia și anturajul său.

„Putin va rămâne în istoria Rusiei ca omul care a pierdut Ucraina și poate chiar a reînviat-o”, spune profesorul de la Harvard.

Pe de altă parte, dacă Rusia va câștiga un război agresiv împotriva Ucrainei, Putin va intra în istoria Rusiei drept unul dintre marii lideri militari.

„Dar dacă pierde, toate visele lui sunt amenințate – probabil căderea, probabil moartea lui. Important este că Putin acționează rațional și deliberat. Își cunoaște posibila soartă. Și asta îl face atât de periculos ”, a subliniat Ellison.

Nu este exclus ca Putin să apeleze la armele nucleare

Dacă Putin trebuie să aleagă între înfrângere și escaladarea violenței, expertul crede că dictatorul va alege cea de-a doua opțiune. Președintele rus nu se teme să ucidă oameni, s-a văzut la Groznîi și se poate vedea acum la Mariupol, spune Ellison.

Dictatorul și-ar putea asuma chiar riscul de a folosi armele nucleare.

„Este un scenariu de coșmar: folosirea unei bombe atomice relativ mici, de 15 sau 20 de kilotone, ceea ce este aproximativ egal cu bomba de la Hiroshima.

O astfel de bombă poate ucide între 20.000 și 50.000 de oameni într-un singur act, în funcție de mărimea orașului. Acest lucru ar sparge tabuul nuclear care există de peste 70 de ani, iar noi ne-am afla într-o nouă realitate”, a declarat politologul.

Ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Pe de altă parte, preşedintele american Joe Biden a semnat legea adoptată joi de Congres ce prevede un pachet gigantic de 40 de miliarde de dolari pentru efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei, a anunţat sâmbătă Casa Albă, citată de France Presse şi Reuters.

Biden a semnat acest text în timpul vizitei sale oficiale în Coreea de Sud. Legea include 6 miliarde de dolari pentru a permite Ucrainei să se echipeze cu vehicule blindate şi să îşi întărească apărarea antiaeriană.

Biden, care se află la Seul pentru primul său summit cu noul preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, a semnat de asemenea un proiect de lege vizând îmbunătăţirea accesului la lapte praf pentru bebeluşi, a mai precizat Casa Albă.