Sancțiuni pe bandă rulantă pentru Rusia. Nu mai pot realiza comerț cu bunuri de lux în Canada

Așadar, autoritățile din Canada au informat în cadrul unui comunicat că interdicția se înscrie în cadrul măsurilor similare luate de aliaţii săi, precum SUA și UE. Totodată, aceasta „va contribui la atenuarea posibilităţii ca oligarhii ruşi să eludeze restricţiile de pe alte pieţe cu bunuri de lux”.

Trebuie menționat că interdicţia vizează atât exportul de bunuri de lux în Rusia, cât şi importul din această ţară. Include, pentru export, produse precum alcool, tutun, anumite produse textile şi îmbrăcăminte sport, bijuterii, îmbrăcăminte şi accesorii de lux şi opere de artă, potrivit informațiilor preluate de afp.com

Sunt interzise și bunurile care ar putea fi utilizate în producţia şi fabricarea de arme

„Bunurile care ar putea fi utilizate în producţia şi fabricarea de arme de către Rusia” sunt la rândul lor interzise de Ottawa. În cazul importurilor, Canada interzice cu începere de vineri fructele de mare, peştele şi diamantele neindustriale.

Potrivit guvernului, aceste produse au reprezentat în 2021 o valoare comercială de 76 de milioane de dolari canadieni, respectiv 56 de milioane de euro. Mai mult, Canada sancţionează 14 persoane noi, printre care oligarhi ruşi, membri ai familiei acestora şi apropiaţi ai regimului lui Vladimir Putin.

De la invazia rusă a Ucrainei, Canada a impus sancţiuni la peste 1.000 de persoane şi entităţi din Rusia, Ucraina şi Belarus. Vineri, ministrul canadian de externe, Mélanie Joly, s-a declarat îngrijorată de începerea unei noi „etape a războiului” care pune în pericol securitatea alimentară în lume.

„Grânar care aprovizionează Orientul Mijlociu”, Ucraina este unul dintre cei mai importanţi producători şi exportatori de cereale din lume, care în prezent sunt blocate în porturile moarte de la Marea Neagră din cauza invaziei ruse asupra teritoriului ucrainean.

„Fiecare tonă de cereale pe care o putem scoate din Ucraina va salva o viaţă”, a declarat şefa diplomaţiei canadiene pentru sursa menționată, care a indicat că Ottawa poartă discuţii cu ţara, precum şi cu România pentru a ajuta exporturile să iasă.