O carieră de succes în domeniul consultanței fiscale nu este la îndemâna oricui. Pe lângă muncă, cunoștințe solide și dedicare, ai nevoie de calități de lider și de capacitatea de a remarca lucruri pe care alții nu le observă. Pentru că în acestă meserie, orice mic detaliu face diferența. În plus, trebuie să fii cu un pas înaintea tuturor, ca într-un joc de șah. Mihaela Mitroi are mai mult decât o carieră de succes.

Ea este de ani buni în fruntea topului celor mai apreciați specialiști în fiscalite. Iar asta nu doar în țară, ci și la nivel regional. Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală şi Juridică, PwC România, Moldova şi Europa de Sud-Est, Mihaela Mitroi a fost o deschizătoare de drumuri în lumea businessului din partea aceasta a Europei.

„În 2004, am realizat o premieră pe piața serviciilor profesionale din România, atunci când mi-a fost acordat privilegiul de a deveni prima femeie care ajungea partener de consultanţă fiscală într-o firmă din Big Four. Al doilea moment a fost preluarea managementului departamentului de consultanţă fiscală şi juridică al PwC România, precum şi coordonarea echipelor de consultanţă fiscală din Europa de Sud-Est“, își amintește Mihaela Mitroi.

Enumerate, aceste performanțe nu zic multe celor care nu au legături cu domeniul, ci doar celor care cunosc  istoria și prezentul consultanţei fiscale din România și din regiune. Iar pentru cei care nu știu despre ce este vorba, este suficient să afle că în regiunea pe care o coordonează la PwC Mihaela Mitroi, lucrează peste 350 consultanţi şi 13 parteneri din zece ţări.

Secretele performanței

Mihaela Mitroi s-a alăturat PwC în urmă cu două decenii, moment în care a renunțat la un job liniștit în administrația publică. Atunci, piața românească a consultanței fiscale abia se forma.  Cel mai bun exemplu este că, în acea vreme, la PwC lucrau doar 7-8 consultanți fiscali.

„Nu foarte mulţi înţelegeau ce face un consultant fiscal, nu exista nicio reglementare a profesiei în România şi era o anumită suspiciune chiar din partea autorităţilor“, își amintește ea.

 

Nu a fost ușor, dar a reușit, împreună cu alți colegi de generație, să pună bazele unei industrii care astăzi arată bine și este respectată de toată lumea. Deși acum putem vorbi despre o piața de sute de milioane de euro, au existat numeroase perioade complicate. De exemplu, când Mihaela Mitroi și-a asumat conducerea departamentului de consultanţă fiscală şi juridică al PwC în Europa de Sud-Est, criza economică încă făcea ravagii.

Cred că o femeie trebuie în primul rând să fie confortabilă cu ea însăşi, să-şi asume feminitatea cu naturaleţe, nu ca pe o vulnerabilitate, ci ca un atu. De asemenea, o femeie trebuie să-şi pună în valoare intuiţia naturală şi să înveţe să asculte de aceasta, mai ales în gestionarea relaţiilor interumane. 

Mihaela Mitroi,  managing partner al Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC Romania Europa de Sud-Est

Cu toate acestea, departamentul pe care îl coordonează a înregistrat an de an creşteri susţinute. A reușit toate aceste performanțe pentru că nu a avut deloc probleme în a găsi echilibrul între timpul destinat job-ului și cel petrecut cu familia.

„Cred că dezechilibrele în această privinţă sunt mai frecvente în cazul liderilor tineri, care nu sunt încă acomodaţi cu noua poziţie de conducere. Din momentul în care capeţi experienţă într-o astfel de poziţie înveţi să-ţi gestionezi timpul de aşa natură încât să poţi păstra acest echilibru extrem de necesar între viaţa profesională şi cea personală, fără de care nu poţi rămâne eficient şi productiv pe termen lung“, explică Mihaela Mitroi.

Succesul nu se reduce doar la un concept fad, cum ar fi cel de carieră. Un om de succes este cel care face ceea ce-i place și care știe ce este important pentru el. Prin urmare, Mihaela Mitroi, spune că nu ar renunța niciodată la viața ei de familie și la tabieturile acesteia. Spre exemplu, are un adevărat ritual în a-și plimba cei doi căţei prin parcul Herăstrău în diminețile de weekend.