Afirmatiile acestuia ne-au stupefiat de la bun inceput. Acesta spunea ca Willem Matser (un fost sau actual inalt functionar NATO, nimeni nu stia exact) este interesat sa devina asociat in grupul Tender si sa participe in acest fel la privatizarea Petrom. Ne-am intrebat de la bun inceput daca Ovidiu Tender face astfel de declaratii cu toata responsabilitatea, dar am decis sa publicam intre ghilimele aceasta afirmatie. Ni s-a parut ciudata posibila implicare a unui fost sau actual inalt functionar NATO, dar stiam ca in Romania se poate intampla orice.

Bomba a explodat saptamana trecuta. Un post de televiziune olandez a anuntat ca, Matser, se afla deja de o saptamana in arestul Politiei. Sa nu fi stiut Tender, atunci cand se falea pentru Capital cu demnitarul NATO, ca viitorul lui partener de afaceri, Willem Matser, este arestat? Ce fel de asociati ar fi trebuit sa fie doi oameni care nu stiu lucruri esentiale unul despre celalalt, cum ar fi, spre exemplu, faptul ca unul dintre ei se afla in arest? Sa-si fi dorit Ovidiu Tender sa joace o carte mare in Romania batandu-se cu pumnul in piept despre o relatie de afaceri pe care o are cu un inalt functionar NATO, stiind ca aici astfel de jocuri dau bine la public si la concurenta? Daca lucrurile au stat in felul acesta, Ovidiu Tender a apelat la un joc care s-a intors impotriva lui. Pentru ca scandalul care a izbucnit in Olanda l-a dezavantajat teribil pe omul de afaceri roman. Adica a confirmat, dar in sens negativ, apropierea dintre Tender si Matser. Numele lui Ovidiu Tender este acum asociat intr-o afacere necurata: un transfer de bani din Columbia catre grupul Tender care seamana al dracului de tare cu spalarea de bani. Ancheta comuna olandezo-romana va aduce cu siguranta mai multe clarificari.

Este greu de spus ce jocuri a facut si face Ovidiu Tender sau daca este doar un pion ce urmeaza sa fie sacrificat. Cert este ca acest scandal aduce ceva inedit in peisajul romanesc. Pentru prima oara, dupa multi ani avem de-a face cu un scandal de anvergura internationala. Nu mai este vorba despre privatizari dubioase sau despre inginerii financiare. Acum se vorbeste despre spalare de bani si despre implicarea intr-o retea a drogurilor. In mod normal, o afacere de asemenea anvergura nu poate fi musamalizata. Mai ales intr-un moment atat de delicat cum este cel prin care trece economia mondiala. Ceea ce se intampla acum este lasarea din brate a celor care au facut afacerea. Este ceea ce a facut si Organizatia Nord-Atlantica. Purtatorul de cuvant al NATO vorbea despre Willem Matser ca si cum nu ar fi auzit in viata lui de el. Matser, aflat acum in arest, nu mai este decat un om simplu, un om care nu se afla mai presus de lege. Ancheta romano-olandeza il va plasa in aceeasi postura si pe Ovidiu Tender. Adica de personaj care nu se va putea situa deasupra legii. Indiferent cat de apropiat ar fi de o parte a Puterii si chiar daca (asa dupa cum scrie presa cotidiana) reprezinta sau nu un serviciu secret romanesc. Antecedentele romanesti vor disparea in cazul Tender. Cazul este prea grav pentru a putea fi acoperit de cineva, iar ancheta romano-olandeza va merge pana in panzele albe.

Privatizarea Petrom incepe cu un scandal international. Nu inseamna insa ca aceasta privatizare trebuie sa o tina tot asa. Morala acestor zile este insa alta. Petrom este o companie mult prea mare pentru ca interese de tot felul sa nu se teasa in jurul ei. O companie precum Petrom nu mai este disputata de oameni de afaceri romani sau de catre cei din Balcani. Petrom este o miza pentru marile puteri economice, din Rusia pana in Statele Unite. Internationalizarea interesului pentru privatizare aduce si internationalizarea disputelor. Ca sa nu mai spunem ca in toata aceasta lupta pentru privatizare se mai disting si interesele celor care ar dori sa blocheze acest proces. Privatizarea Petrom va fi la fel de palpitanta ca un roman de Agatha Christie.