Nimeni nu se astepta ca AVAB sa fie mai eficienta. De fapt, infiintarea agentiei, care s-a facut la presiunea Bancii Mondiale, a servit unui singur scop: preluarea creditelor neperformante de la Bancorex. Gaurile acestor credite au fost acoperite cu titluri de stat, emise de Ministerul Finantelor, in valoare de peste 10.000 miliarde de lei. Dar Finantele au nevoie de bani. Cat a primit pana acum bugetul de la AVAB? Doar 123 miliarde lei. In ritmul acesta, AVAB va da 10.000 miliarde lei abia peste vreo 50 de ani. Pe de alta parte, seful AVAB, Dumitru Tataru, arata ca graba Finantelor se bate cap in cap cu „precautia cu care AVAB trebuie sa lucreze pentru a nu incalca legislatia”.
Seful AVAB, Dumitru Tataru, a anuntat ca a fost dat ordinul de blocare a conturilor societatii Elvila, apartinand omului de afaceri Viorel Catarama. Este interesant ce va mai gasi AVAB in conturile Elvilei, pentru ca, foarte probabil, Viorel Catarama, ca orice afacerist care se respecta, isi deruleaza deja afacerile in conturi de care cei de la AVAB nu au auzit. De asemenea, Tataru este hotarat sa execute silit si afacerile lui George Constantin Paunescu, cel mai mare debitor, cu o datorie de 2.300 miliarde lei. Pana acum, Paunescu a intarziat executarea silita, folosindu-se de Credit Suisse First Boston (CSFB). Banca de investitii CSFB ba s-a aratat interesata de unele creante, ba a renuntat. Ramane, in continuare, un mister cum va reusi AVAB sa-i execute silit pe Catarama si pe Paunescu. Va urma, mai degraba, un lung sir de procese si, implicit, de amanari.
Si pentru ca incertitudinea sa planeze si mai tare, Tataru refuza categoric infiintarea unui consiliu de administratie (CA) al AVAB. Seful AVAB nu vrea sa aiba un spin in coaste. O fi stiind ceva domnul Tataru daca se opune atat de categoric, dar, mai mult ca sigur, si Banca Mondiala stie ce spune.