"Din punct de vedere al fiscalităţii, dorim să găsim o soluţie prin care tips-ul (bacşişul – n. r.), care este fiscalizat, să poată fi acordat legal ospătarului. Şi aş vrea să vă dau un exemplu: dacă mergeţi la un restaurant şi acordaţi tips pe card sau prin ordin de plată este ilegal, pentru că ospătarul nu-l poate primi. Drept urmare, ridicăm această problemă. Nu este vorba de impozitarea tips-ului. Este vorba de tips-ul care se acordă fiscal şi există foarte mulţi cetăţeni străini sau companii care plătesc tips-uri prin bancă şi dorim ca Ministerul de Finanţe să găsească o soluţie pentru reglementarea acestui tips", a afirmat, marţi, preşedintele HORA, Daniel Mischie, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, propunerea HORA este ca bacşişul care este acordat prin card sau ordin de plată să fie scutit de TVA şi să fie impozitat cu 10%.

În altă ordine de idei, Mischie a atras atenţia asupra faptului că industria se confruntă cu lipsa forţei de muncă, iar pentru a aduce oameni este nevoie de deductibilitate pentru transport, cazare şi masă.

Marţi a avut loc ceremonia de semnare a protocolului de aderare a Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România la Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).