În 2007, Caelum Development, controlat de fraţii David şi Derek Sharkey, a cumpărat de la omul de afaceri român Eduard Ioan Dan Romalo terenul de 8,2 hectare pe care a funcţionat în trecut baza sportivă Spartac din cartierul Titan la un preţ de 53 mil. euro. Ulterior, Caelum a intrat într-un parteneriat de tip joint-venture (50%-50%) cu Sonae Sierra pentru dezvoltarea mallului ParkLake. Costul de dezvoltare al ParkLake a fost de 180 mil. euro, din care 83 mil. euro au fost obţinuţi de la un grup de finanţatori format din OTP Bank Ungaria, OTP Bank România şi banca austriacă Hypo Gruppe Bank. Fiecare dezvoltator a avut nevoie de capital. Astfel, Futureal a acordat un credit de tip mezanin irlandezilor, în valoare de peste 15 mil. euro. Astăzi, maghiarii şi-au recuperat banii şi au anunţat că se vor concentra în România pe dezvoltările rezidenţiale, prin divizia Cordia, care a anunţat recent un program de investiţii în valoare de 50 de milioane de euro pentru următorul an de activitate. Compania intenționează să livreze pe piața din București circa 500 de apartamente pe an, destinate segmentelor medium şi medium-high.

”Prin intermediul parteneriatului cu Caelum am contribuit la dezvoltarea unui produs care a devenit unul dintre cele mai importante centre comerciale din București. Vedem un potențial semnificativ în piața de real-estate din România, pentru care am gândit un program de investiții pe termen lung. Parcului20 este un proiect-pilot în portofoliul nostru de rezidențial și presupune o investiție de circa 40 de milioane de euro, care urmează să fie derulată pe durata a trei ani”, a declarat Gábor Futó, fondator al Futureal Group.

Recent, Cordia România a anunțat demararea dezvoltării Parcului20, un ansamblu rezidențial cu 469 de apartamente situat în zona Expoziției din nordul Bucureștiului. Prima fază a complexului constă în 260 unități, a căror dezvoltare va începe până la sfârșitul acestui an, termenul de predare fiind septembrie 2020.

„Bugetul pentru investiții al Cordia România pentru următorul an de activitate se ridică la 50 de milioane de euro. Din acesta, o parte va merge spre dezvoltarea ansamblului rezidențial Parcului20, iar o altă parte este destinată altor activități investiționale, printre care și achiziția de noi terenuri. Am achiziționat deja trei terenuri pe care inteționăm să construim 1.300 de apartamente în anii următori. Suntem în discuții avansate pentru alte două terenuri în zona de centru-nord a Bucureștiului. Ritmul de dezvoltare al Cordia România este de a livra 500 de apartamente pe an”, spune Mauricio Mesa Gomez (foto), CEO Cordia România.

Obiectivul major al Cordia România este să devină principalul dezvoltator regional de proiecte rezidențiale și să își extindă activitatea prin realizarea unor proiecte sustenabile care să pună în valoare comunitățile locale existente.