Der Spiegel, care citează mai multi europarlamentari influenţi, susţine ca până la urma preşedintele propus al Comisiei Europene, Ursula von den Leyen, va fi nevoită să renunţe la planurile sale de a impune ca echipa pe care o va conduce să fie formată dintr-un număr egal de bărbaţi şi femei şi va renunţa la principiul parităţii.

Oricum, chiar şi dacă România va propune o femeie pentru funcţia de comisar, paritatea de gen din comisie este deja compromisă, dupa ce Franţa a înlocuit prima sa propunere, pe doamna Sylvie Goulard, ca urmare a respingerii ei de către Parlamentul European, cu domnul Thierry Breton.

Astfel este posibil ca şi pentru România să se facă o nouă concesie şi sa fie acceptat europarlamentarul roman Siegfried Mureșan, urmând ca CE sa fie formată din 16 bărbaţi şi 11 femei. Mureşan ar avea sprijinul popularilor europeni, din familia cărora face parte şi Ursula von den Leyen, şi mai ales pe cea a preşedintelui PNL Ludovic Orban.

Dacă Orban va ajunge prim ministru, atunci Muresan va fi cel mai probabil alegerea sa. Nerespectarea cotei de gen nu ar fi un motiv de respingere a noii comisii, acest lucru fiind susţinut atât de Jens Geier, europarlamentar socialist, cât şi de Andreas Schwab, europarlamentar popular. Grupul verzilor ar putea contesta această formulă, dar este o familie politică mai mică şi nu va putea împiedica votarea comiei, mai ales dacă popularii se inteleg cu socialiștii.