Fostul procuror Mircea Negulescu, exclus din magistratură în 2019, a fost trimis în judecată pentru represiune nedreaptă de SIIJ.

Se pare că printre acuzațiile care i se aduc se numără și cercetare abuzivă, dar și represiune nedreaptă.

Mai exact, se pare că Negulescu a fost trimis în judecată pentru: cercetare abuzivă (6 infracţiuni); represiune nedreaptă (4 infracţiuni); instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participaţiei improprii; influenţarea declaraţiilor; inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii; inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii; fals intelectual (10 infracţiuni): abuz în serviciu (3 infracţiuni).

De asemenea, în aceeași cauză, procurorii au dispus trimiterea în judecată a unui fost ofițer de poliție judiciară, care l-ar fi ajutat pe Negulescu. Acesta este cercetat pentru complicitate la cercetare abuzivă (6 infracţiuni); complicitate la represiune nedreaptă (4 infracţiuni); complicitate la instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participaţiei improprii; complicitate la influenţarea declaraţiilor; complicitate la inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii; complicitate la inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii; fals intelectual (10 infracţiuni); complicitate la abuz în serviciu (3 infracţiuni).

Ce spun procurorii

De asemenea, procurorii au explicat pe larg fiecare acuzație în parte care i se aduce lui Portocală. Se pare că fostul procuror ar fi ”determinat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la ÎCCJ dintr-unul dintre dosare”.

„Din probatoriul administrat a rezultat că primul inculpat, în calitate de procuror în cadrul DNA – ST Ploieşti, cu ajutorul celui de-al doilea inculpat, ofițer de poliţie judiciară detașat la DNA – ST Ploiești, ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare şi a întregului material probator administrat în două dosare, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, precum şi măsuri neprivative de libertate constând în control judiciar faţă de unele dintre acestea, știind că sunt nevinovate.

De asemenea, ar fi determinat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la ÎCCJ dintr-unul dintre dosare să dispună, fără vinovăție, arestarea preventivă faţă de o persoană, ştiind că aceasta este nevinovată întrucât materialul probator pe baza căruia s-au argumentat măsurile procesuale a fost plăsmuit încă de la momentul sesizării organelor judiciare”, spun procurorii.