După prima oră de tranzacţionare pe Wall Street, indicele Dow Jones pierdea 1,5%, în vreme ce Nasdaq compozit se deprecia cu 1,7%, similar cu indicele S&P 500.

Sectorul financiar-bancar era principalul afectat pe piaţa de peste Ocean, cu Morgan Stanley scufundându-se cu 6,2%, Citigroup picând cu 5,4%, iar Bank of America pierzând 4,8%. Totodată, Goldman Sachs se deprecia cu 3,1%, iar JP Morgan aluneca aproximativ cu 3%.

Pieţele europene de acţiuni se pregăteau să închidă sesiunea de tranzacţionare cu căderi mult mai pronunţate decât cele de debut de pe Wall Street. Astfel, indicele german DAX pierdea 3%, cel al bursei din Paris scădea cu 2,6%, în vreme ce indicele bursei londoneze se deprecia cu 1,5%.

Ca şi peste Ocean, şi în Europa sectorul financiar-bancar era în cea mai mare suferinţă sub presiunea ordinelor masive de vânzare ale investitorilor îngrijoraţi.

Băncile franceze pierdeau peste 4%, mai exact, Societe Generale – 5,1%, BNP Paribas – 4,7%, iar Credit Agricole – 4,2%. O serie de alte bănci importante se prăbuşeau cu peste 6%. Astfel, Lloyds scădea cu 8,2%, Royal Bank of Scotland cădea cu 6,6%, Erstegroup se deprecia cu 6,2%, Deutsche Bank ajungea să piardă 6,1% pe Wall Street, după ce pe bursa din Frankfurt a închis în picaj cu 5%. Tot din Europa, UniCredit era în scădere cu 5,5%, iar Credit Suisse aluneca cu 4,9%.

Agenţia Moody’s a spus că summitul de săptămâna trecută al liderilor europeni a produs “câteva noi măsuri”, însă criza financiară din Europa rămâne într-o “fază critic şi volatilă”

Cele 17 naţiuni care folosesc moneda unică şi regiunea în general rămân “predispuse în continuare la noi şocuri, iar coeziunea monedei euro continuă să fie ameninţată”, a spus Moody’s. Prin urmare, agenţia a spus că îşi menţine intenţia de revizuire a bonităţii ţărilor europene în primele trei luni din 2012.

Îngrijorările venite dinspre agenţia de rating au spulberat optimismul instalat în piaţă după pactul de săptămâna trecută (9 decembrie), care chema la disciplină fiscal în ţările din zona euro şi din regiune şi la o supraveghere bugetară întărită de către autorităţile din domeniu.

Randamentele pentru bondurile Italiei şi Spaniei au crescut azi
iar la niveluri de alarmă. Astfel, randamentul pentru obligaţiunile italiene pe 10 ani a urcat cu 0,41 puncte procentuale, până la 6,64%, iar cel pentru bondurile spaniole a revenit pe o creştere cu un punct, până la 5,90%.