Ministrul Sănătății a spus că virusurile NU intră în pereţi: Problema e la nivelul instalațiilor sanitare

În cadrul unei emisiuni TV, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat dacă este de acord cu persoanele care susțin că unele spitale vechi ar trebui demolate pentru că nu mai pot fi folosite în siguranţă din cauza riscului de infecţii nosocomiale.

La această întrebare, Alexandru Rafila a spus că așa ar trebui să se întâmple cu unele spitale, însă a ținut să precizeze că este falsă ideea conform căreia imobilele în care funcţionează spitale vechi ar trebui demolate deoarece virusurile au intrat în pereții clădilor. El a explicat că microorganismele nu intra în pereți, însă se pot dezvolta în instalațiile sanitare.

„În unele situaţii da, în alte situaţii, nu. Am văzut clădiri vechi reabilitate perfect – la Bistriţa, la Strehaia, spre exemplu, am găsit clădiri vechi, dar reabilitate perfect – asta înseamnă practic o reconstrucţie şi schimbarea integrală a instalaţiilor sanitare sau a altor instalaţii care le fac compatibile cu nevoile din acest moment. Altele, sigur, mai ales construcţii foarte mari, greu de reabilitat, ar trebui înlocuite în totalitate cu altele noi. Cred că acele clădiri care sunt mai mici, modulabile, se pot reabilita.

Chestiunea cu intratul bacteriilor şi virusurilor în pereţi e o poveste. Nu intră în pereţi şi stau acolo, lucrul ăsta se poate rezolva. Problema cea mai mare este la nivelul instalaţiilor sanitare care, într-adevăr, găzduiesc, de foarte multe ori, microorganisme şi doar schimbarea lor completă permite evitarea colonizării cu microorganisme cu potenţial patogen”, a declarat, luni, ministrul Sănătății.

Potrivit spuselor sale, imobilele în care nu mai pot funcţiona spitale pot primi alte destinaţii, nu trebuie să fie neapărat demolate. Acesta a precizat, totodată, că în cazul oricărei reabilitări trebuie luată în calcul nevoia organizării de saloane „cu cât mai puţine paturi”, eventual cu un singur pat şi cu grup sanitar propriu.

Prea puține spitale publice au fost finalizate în ultimii 30 de ani

Alexandru Rafila a vorbit, de asemenea, și despre schimbările care au loc în această perioadă în România, cu precădere despre schimbările care țin de Ministerul Sănătății, spunând că este nevoie ca proiectele inițiate în ultima perioadă să fie finalizate. De asemenea, Alexandru Rafila a reamintit că în ultimii 30 de ani au fost finalizate foarte puțin spitale publice.

„Eu nu pot să ştiu ce se va întâmpla în continuare, însă sper să existe suficient de multă înţelepciune în România, încât aceste proiecte să fie continuate şi finalizate, pentru că turnoverul în politica românească, mai ales la Ministerul Sănătăţii, este foarte intens şi el condiţionează, până la urmă, succesul unor proiecte care sunt făcute pentru pacienţii din România şi ar trebui să înţelegem cu toţii, iar dumneavoastră, ca şi televiziune sau alte persoane influente sau instituţii influente în spaţiul public, ar trebui să militeze pentru continuarea acestor proiecte cât ele să se şi finalizeze la un moment dat, avem prea puţine spitale publice finalizate în ultimii 30 de ani”, a zis Alexandru Rafila, potrivit sursei citate anterior.