Leers, care până acum a fost unul dintre politicieni europeni care se opuneau cel mai vehement aderării României şi Bulgariei la spaţiul european fără frontiere, pare că şi-a nuanţat poziţia.

"Sunt optimist în ceea ce priveşte aderarea Bulgariei la Schengen, pentru că am văzut progresele atinse de ţara voastră", a spus Leers, la sfârşitul unei întâlniri avute luni la Haga cu ministrul bulgar al internelor, Ţvetan Ţvetanov, scrie într-un comunicat transmis către Agerpres de ministerul condus de Ţvetanov.

Leers a apreciat că Bulgaria a întreprins măsurile necesare pentru îmbunătăţirea situaţiei în ceea ce priveşte lupta împotriva crimei organizate, ceea ce este un lucru pozitiv. El a precizat totuşi că decizia finală urmează să fie luată de guvernul de la Haga după publicarea raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, în vara acestui an. Raportul din cadrul MCV va arăta dacă progresele atinse de Bulgaria sunt durabile. "Guvernul olandez va decide dacă raportul Comisiei Europene ar putea fi considerat pozitiv şi îşi va reevalua poziţia privind Schengen. Şi eu sper ca acest raport să fie pozitiv, pentru că am văzut eforturile depuse, am văzut şi rezultatele", a spus Leers.

Divergenţele din ultimii ani în ceea ce priveşte aderarea Bulgariei şi României la Schengen nu au afectat în nici un fel colaborarea la nivel de forţe de poliţie între Sofia şi Haga, a declarat la rândul său ministrul bulgar Ţvetan Ţvetanov. În nici un caz noi nu privim Schengen drept un privilegiu, ci îl privim ca o responsabilitate faţă de securitatea colectivă pe care fiecare stat membru trebuie să şi-o asume, a spus el.