Într-o conferinţă de presă, Tanaka a spus că s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Yakuza cu aproximativ treizeci de ani în urmă, în calitate de mediator în timpul căsătoriei unuia dintre liderii mafiei, la cererea tatălui său. El a mai recunoscut şi faptul că a participat la banchetul organizat cu această ocazie de unul din capii lumii interlope nipone. Dar, susţine el, la acea vreme nu ştia că interlocutorii săi sunt capi ai mafiei şi că niciodată nu a mai avut legături cu Yakuza.

Secretarul general al guvernului Japoniei, Osama Fujimura, a declarat de asemenea într-o conferinţă de presă că nu vede vreun motiv ca Tanaka (74 de ani), cel mai înaintat în vârstă membru al executivului nipon, să-şi prezinte demisia.

La începutul lunii octombrie, Tanaka a mai făcut obiectul unui scandal, fiind acuzat de primire de donaţii de la o companie străină, ceea ce este interzis de legislaţia japoneză. Între 2006 şi 2009, actualul ministru al justiţiei a primit, conform presei de la Tokyo, circa 420.000 de yeni (aproximativ 5.000 de dolari) de la patronul unui restaurant din cartierul chinezesc al oraşului Yokohama. În apărarea sa, el a afirmat că îl cunoaşte de multă vreme pe patron, dar că nu ştia că nu este cetăţean japonez. În urma acestui scandal, Tanaka a trebuit să restituie întreaga sumă primită ca donaţie, deşi în astfel de cazuri pedeapsa merge până la trei ani de închisoare sau o amendă de 500.000 de yeni.

Actualul scandal nu este primul care zdruncină cabinetul de miniştri condus de premierul Yoshihiko Noda, după remanierea de la 1 octombrie a.c.. Anterior, la presiunea opoziţiei, a fost forţat să demisioneze ministrul apărării, căruia i s-a reproşat slaba cunoaştere a terminologiei şi tehnicii militare.
Sursa: Agerpres