Într-o declaraţie acordată postului local de radio Real FM, Varufakis a precizat că 'răspunsul la aceste trei întrebări este 'nu''. El a menţionat în plus că nici nu va creşte procentul preferenţial al Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) de care se bucură insulele greceşti, adăugând totuşi că executivul de la Atena va lua în discuţie eventuale modificări ale acestui impozit. ”Pot să vă spun că nu vor fi afectate cărţile, presa şi, evident, nici insulele Mării Egee. Am promis”, a insistat Varufakis, care, împreună cu premierul Alexis Tsipras, reprezintă nucleul dur al stângii radicale Syriza ce se manifestă împotriva politicilor de austeritate.

În ce priveşte promisiunea de eliminare a controversatului impozit pe proprietăţile imobiliare, pe care noul guvern doreşte să-l înlocuiască cu o altă taxă percepută exclusiv pe marile proprietăţi, oficialul grec a dat asigurări că măsura va fi aplicată anul acesta, fără să precizeze de când. Pe de altă parte, Yanis Varufakis s-a lăudat că a reuşit să convingă creditorii internaţionali să accepte pentru Grecia un deficit bugetar de 4,5% pentru anul 2016, în loc de 3%. El a subliniat că un deficit de numai 3% ar fi fost 'catastrofal' pentru Grecia.

De asemenea, el a menţionat că, după ce a reuşit să ajungă vineri seară la un acord cu omologii săi din zona euro pentru prelungirea programului de ajutor financiar pentru Grecia, care s-a angajat în schimb cu o listă de reforme, vor începe curând şi negocierile pentru o nouă restructurare a datoriei publice a Greciei, ajunsă în prezent la 185% din PIB, deşi în anul 2012 creditorii internaţionali au tăiat 100 de miliarde de euro din această datorie. (Sursa: Agerpres)