Washingtonul le-a cerut de ani de zile aliaţilor săi europeni să cheltuiască pentru apărare 2% din PIB. Noul preşedinte american, Donald Trump, i-a enervat pe politicienii germani descriind NATO drept o alianţă învechită.

''Noi, europenii, noi, germanii, trebuie să facem mai mult pentru propria securitate, trebuie să investim mai mult în aceasta'', a declarat Von der Leyen la televiziunea publică ARD.

În opinia sa, ''nu este într-adevăr corect'' ca SUA să facă mai mult de două ori în materie de securitate decât toţi europenii laolaltă. ''Astfel că, din acest punct de vedere, americanii au dreptate când vor să audă de la noi cum vom arăta în mod convingător că putem să îndeplinim obiectivul de 2% (din PIB pentru apărare) în cadrul NATO în următorii ani'', a declarat ministrul german.

Ministrul apărării american, James Mattis, i-a avertizat pe aliaţii din cadrul NATO că ei trebuie să-şi onoreze promisiunile privind cheltuielile militare pentru a exista siguranţa că Washingtonul nu-şi va reduce sprijinul faţă de alianţă.

La începutul călătoriei sale la Bruxelles în calitate de şef al Pentagonului, Mattis s-a abţinut să dea un ultimatum explicit sau să spună cum îşi vor reduce Statele Unite sprijinul faţă de NATO. Dar el a spus că aliaţii din cadrul NATO trebuie să facă progrese în 2017 şi să adopte un plan, cu termene precise, în legătură cu obiectivele privind cheltuielile în materie de apărare. AGERPRES