Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, de la PSD, a transmis miercuri, 31 august, de ziua Limbii Române, că ar fi nevoie de o dezbatere în societate care să conducă la o lege pentru protejarea acesteia.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, cere o lege a Limbii Române: Ar trebui găsită o formulă, nu am eu cheia

Demnitarul român, membru al Guvernului Ciucă, este de părere că Limba Română își pierde strălucirea pe măsură ce tinerii folosesc tot mai mult rețelele sociale, majoritatea sloganurilor din reclame fiind în limbi străine, iar populația începe să folosească tot mai mult ‘romgleza’ în conversațiile de zi cu zi.

„Asistăm la o sărăcire a Limbii Române, la o vulgarizare a sa în mediile neacademice, în limbajul popular, iar faptul că împrumutăm foarte mult din alte limbi este un lucru bun care duce la creșterea vocabularului și la îmbogățirea limbii, dar sunt lucruri care trebuie să fie, cred eu, protejate. A fost o inițiativă care a fost dusă poate prea departe a celebrului Pruteanu, însă în condițiile de azi cred că o dezbatere în societate ar trebui totuși făcută”, a declarat Romașcanu potrivit stiripesurse.ro.

Care sunt cauzele acestor probleme

Liderul social democrat recunoaște că există mai multe cauze, iar rețelele de socializare au ajuns principalul mijloc de informare al oamenilor.

„Cauzele sunt multiple. Rețelele sociale sunt principalul mijloc de informare al oamenilor și în special al tinerilor, iar acolo limbajul nu mai este nici curățat, nici analizat înainte de a fi tipărit și sigur că are o influență în modul în care ne vorbim limba. Media poate că ar trebui sa aibă grijă mai mult la modelele pe care le promovează. Poate că ar trebui totuși să avem un pic mai mare grijă și în comunicarea comercială, simt așa o chestiune care ar fi izvorâtă dintr-o rușine a folosirii limbii române: majoritatea sloganurilor din reclame sunt în limbi străine. Ar trebui găsită o formulă, nu am eu cheia, nu știu eu cum ar trebui să sune o asemenea lege, dar o dezbatere în societate cred că ar trebui făcută”, a adăugat ministrul Culturii.

Acesta este motivul pentru care Romașcanu cere protejarea limbii române corecte.

„Vă spun cu tristețe că primesc multe mesaje care folosesc o ‘romgleză’ pe care tindem să o acceptăm și să o considerăm o nouă normă. Nu vreau să mergem în direcția în care a mers Franța, prin traducerea în cuvinte franțuzești a tot ceea ce se mișcă în lumea asta, pentru că repet, importul de termeni mai ales în zona tehnologică a îmbogățit limba, dar o protejare, o promovare a limbii române corecte, o prezervare a moștenirii pe care o avem ar trebui să se întâmple și o dezbatere care să se finalizeze cu un act normativ ar fi utilă”, a conchis Lucian Romașcanu, membru PSD din Guvern.