Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a devenit un simbol al lumii libere

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării României, generalul Daniel Petrescu, au vizitat luni, 6 februarie 2023, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde au anunțat că locul respectiv „a devenit un simbol al felului în care lumea liberă se raportează la evenimentele de securitate care au loc la est de România”.

„Mihail Kogălniceanu este mai mult decât o bază militară, a devenit un simbol al felului în care lumea liberă se raportează la evenimentele de securitate care au loc la est de România. Am văzut aici toate condițiile de interoperabilitate pe care trebuie să le îndeplinească forțele care acționează împreună. Avem aici o atmosferă de exercițiu permanent.

Astăzi am asistat, spre exemplu, la un exercițiu de poliție aeriană executat de detașamentul italian. Am avut discuții cu echipele de comandă ale contingentelor dislocate în baza de la Mihail Kogălniceanu și le-am transmis tot sprijinul nostru, pentru că activitatea de aici presupune asigurarea celor mai bune condiții pentru militarii aliați și pentru militarii noștri”, a declarat, luni, Angel Tîlvăr.

Agenda vizitei respective a cuprins și întâlniri cu echipele de comandă ale detașamentelor aliate dislocate în baza de la Mihail Kogălniceanu, respectiv efective din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii, detașamentul Forțelor Aeriene Italiene și o echipă de legătură a armatei franceze.

Discuțiile purtate de conducerea Ministerului Apărării Naționale (MApN) cu echipa de comandă a Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu s-au axat pe condițiile de muncă asigurate personalului militar și civil, stadiul de derulare a proiectelor de extindere, modernizare a infrastructurii și pe starea tehnicii și echipamentelor din dotare.

MApN și-a exprimat aprecierea pentru angajamentul consistent al forțelor aliate dislocate în România

Tot luni, comandantul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, comandorul Nicolae Crețu, a prezentat situația activităților de instruire în comun prin exerciții bilaterale și multinaționale găzduite în 2022 și perspectiva pentru 2023.

„Este esențial să aflăm direct de la dumneavoastră care sunt coordonatele principale ale activităților pe care le desfășurați, care sunt problemele cu care vă confruntați și, mai ales, cu ce vă putem sprijini de la nivelul echipei centrale de conducere. Concluziile cu care plec de aici sunt dintre cele mai bune”, a adăugat Angel Tîlvăr.

Oficialii români și-au exprimat aprecierea pentru angajamentul consistent al forțelor aliate dislocate în România pentru consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul Estic al NATO, fiind o dovadă clară a unității și solidarității Alianței Nord Atlantice în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiune.