Ministrul Agriculturii recomandă consumul de produse autohtone

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că probele recoltate în cadrul programului „Tomata” nu au indicat depășiri ale unor compuși chimici utilizați de fermieri. În acest context, ministrul a subliniat că legumele românești sunt sigure pentru consum și a recomandat consumatorilor să achiziționeze produse autohtone.

„Pe consumatori îi sfătuiesc să caute produse româneşti şi să consume produse româneşti iar fermierii ştiu ce au de făcut şi nu vor folosi aceste pesticide”, a precizat pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Cinci persoane au fost trimise în judecată pentru trafic de substanțe toxice și contrabandă în domeniul agricol. Barbu a menționat că, în cazul în care situația o impune, vor fi intensificate verificările în teren.

Despre programul „Tomata”, el a spus că nu există indicii că s-au folosit pesticide peste limita admisă de lege. Cu toate acestea, ministrul a anunțat că va discuta cu Autoritatea Națională Fitosanitară și cu Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru a intensifica controalele.

Anchetatorii au descoperit anul trecut o persoană din județul Ilfov care ar fi achiziționat substanțe chimice neomologate în UE pentru a le revinde în București și legumicultorilor. Printre aceștia se numără doi buzoieni, acuzați că au folosit aceste substanțe periculoase în culturile de castraveți și roșii. Ministrul Agriculturii a asigurat că legumele din programul „Tomata” sunt sănătoase și că vor intensifica măsurile de control.

Nereguli descoperite în privința folosirii de substanțe toxice

Totodată, procurorii au dezvăluit că cei implicați erau conștienți de pericolele generate de aceste substanțe toxice, înființând culturi separate doar pentru consumul propriu. Consilierii locali au reiterat necesitatea unei campanii de testare a legumelor în piețe în contextul acestei anchete.

Procurorii au menționat că, printre substanțele toxice pe care persoanele menționate le ofereau spre comercializare, se afla o substanță de protecție a plantelor denumită ‘Canprin’, depozitată într-un recipient de plastic cu inscripții în limba turcă, un produs neomologat în România.

De asemenea, au menționat o altă substanță de protecție a plantelor cu efect de coacere timpurie a tomatelor și a castraveților, vândută sub denumirea ‘Ethrel’, cu etichete conținând inscripții în limba turcă, sub numele ‘Maysal 48 SL’, care, de asemenea, nu era omologat în România.

„Inculpaţii erau conştienţi de pericolele la care s-ar fi expus dacă ar fi consumat legumele pe care le deţineau în solarii, deşi urmau să comercializeze aceste legume către populaţie, menţionând că ‘ei nu vor mânca roşii până la vară’. Aceştia erau dezinteresaţi de urmările pe care le-ar fi putut produce acele legume consumatorilor, înfiinţând şi culturi separate, doar pentru consumul propriu, pe care nu le stropeau cu substanţe”, au arătat procurorii.