Discuția a avut ca subiect principal consecinţele pandemiei de COVID-19 şi măsurile adoptate de autorităţile de la Bucureşti şi Amman.

Totodată, ministrul român de Externe a adresat felicitări autorităţilor iordaniene pentru modul eficient de gestionare a crizei, informează MAE.

„Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale, exprimând aprecierea faţă de nivelul actual al dialogului româno-iordanian şi potenţialul suplimentar de dezvoltare a acestuia. A fost exprimat regretul că, în contextul pandemiei, aniversarea a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale nu a putut fi aniversată în mod corespunzător în cursul acestui an”, se arată în comunicat.

De asemenea, Bogdan Aurescu a mai subliniat interesul  României pentru dezvoltarea „ambiţioasă” a relaţiilor bilaterale şi diversificarea domeniilor de colaborare bilaterală.

În acest context, ministrul Aurescu şi omologul iordanian au convenit să fie depuse în următoarea perioadă eforturi susţinute pentru relansarea dinamicii contactelor sectoriale şi dezvoltarea cooperării în domeniile de interes comun precum schimburile comerciale, investiţiile, agricultura, turismul şi educaţia, dar şi apărarea, inclusiv prin adoptarea unui Plan de cooperare consolidat pentru aprofundarea cooperării bilaterale.

Pace în Orientul Mijlociu

Pe lângă măsurile impuse în contextul pandemiei, discuţia a prilejuit, în egală măsură, un schimb de opinii cu privire la subiectele de interes comun din regiune, cu accent pe Procesul de Pace din Orientul Mijlociu.

„În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru o soluţie durabilă a conflictului israeliano-palestinian, fundamentată pe soluţia celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, în conformitate cu dreptul internaţional, ca singura opţiune viabilă care răspunde aspiraţiilor ambelor părţi. Totodată, a exprimat poziţia constantă a României cu privire la evitarea oricăror măsuri unilaterale de către părţile implicate în Proces şi necesitatea reluării dialogului şi negocierilor directe.

A arătat, de asemenea, că este necesară crearea mediului propice reluării negocierilor directe, precum şi stimularea măsurilor de creştere a încrederii între părţi, atât statele din regiune, cât şi SUA şi UE, alături de ceilalţi reprezentanţi ai comunităţii internaţionale, putând juca un rol important în acest scop”, mai informează MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat rolul „constructiv” al Iordaniei în regiune, ca factor constant de „echilibru şi moderaţie”.

MAE mai precizează că şeful diplomaţiei române a adresat omologului iordanian invitaţia de a vizita România, propunerea fiind acceptată.