Miniștrii statelor membre ale Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la un consens în legătură cu modalitatea în care vor rezolva criza din domeniul energetic, din cauza disensiunilor dintre Franța și Germania. Aceștia urmează să se întâlnească din nou în pe data de 24 noiembrie.

Franța și Germania au disensiuni puternice în ceea ce privește plafonarea prețului la gaz la nivelul întregii Uniuni Europene. Parisul este de acord cu ideea Comisiei Europene de a plafona tarifele, însă această decizie este contestată de Guvernul lui Olaf Scholz.

Pe fondul acestor disensiuni, miniștrii urmează să se reunească pe data de 24 noiembrie. Până atunci, vor avea loc negocieri tehnice în vederea depășirii diferențelor dintre cele două țări.

Germania nu dorește plafonarea prețului la gaz

Guvernul Germaniei este împotriva plafonării prețului la gaz. Cancelarul Olaf Scholz a argumentat acest punct de vedere spunând că acest lucru ar face producătorii de gaz să vândă unde își doresc, iar astfel Europa ar primi mai puțin gaz decât în trecut.

„Stabilirea prin lege a unui plafon al tarifelor generează riscul ca producătorii de gaz să vândă unde doresc, astfel că noi, europenii, nu vom primi mai mult gaz, ci mai puțin”, a declarat Olaf Scholz săptămâna trecută. Cancelarul Germaniei a cerut ca Uniunea Europeană să încheie acorduri cu țări cum sunt Japonia sau Coreea de Sud, pentru ca acestea să nu devină o competiție pe piața achizițiilor de gaze.

Săptămâna trecută, în cadrul summitului desfășurat la Bruxelles, liderii statelor membre ale Uniunii Europene și cei ai instituțiilor comunitare au ajuns la un acord de principiu în ceea ce privește reducerea prețurilor la energie și garantarea aprovizionării, iar în acest sens urmează să fie creat un mecanism special de reglementare. Detaliile vor trebui însă elaborate de către miniștrii Energiei.

Franța și Spania vor construi un nou gazoduct subacvatic

Spania și Franța au ajuns la un nou acord în ceea ce privește construirea unei conducte de gaz subacvatice de la Barcelona la Marsilia, anulând construcția unui gazoduct blocat de mult timp și care ar fi conectat cele două țări prin Pirinei.

Gazoductul care urmează să fie construit va permite Spaniei și Portugaliei, doi mari importatori de gaze naturale lichefiate (GNL), să își aducă surplusul de gaz în Franța și în alte țări europene. GNL a devenit principala sursă pentru a înlocui volumele mari de gaz rusesc pe care Moscova le-a redus după ce forțele ruse au atacat Ucraina, a relatat Euronews.