Miniștrii Apărării din Turcia și Siria au discutat cu Serghei Șoigu

Miercuri, 28 decembrie 2022, ministrul Apărării din Turcia, Hulusi Akar, și ministrul Apărării din Siria, Ali Mahmoud Abbas, au participat la o reuniune oficială organizată la Moscova, alături de ministrul Apărării din Rusia, Serghie Șoigu.

Discuţia lor s-a concentrat „pe modalităţile de soluţionare a crizei siriene şi a problemei refugiaţilor” şi „pe eforturile comune menite să combată grupările extremiste”.

„Părţile au subliniat natura constructivă a dialogului care a avut loc în acest format şi necesitatea de a-l continua pentru a stabiliza Siria”, a transmis, miercuri, Ministerul Apărării din Rusia.

La rândul său, Ministerul Apărării din Turcia a transmis că reuniunea respectivă s-a derulat „într-o atmosferă pozitivă”.

Întrevederea dintre Hulusi Akar și Ali Mahmoud Abbas a avut loc în timp ce preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, ameninţă că va lansa o ofensivă militară în nordul Siriei împotriva grupărilor kurde (kurzii reprezintă populația de bază a Kurdistanului, teritoriu ce intră în componența Irakului, Iranului, Siriei și Turciei. Ei vorbesc limba kurdă. Majoritatea populației kurde este de religie musulmană din ramura sunnită.)

Vă amintim că Hulusi Akar a anunţat, săptămâna trecută, că Guvernul de la Ankara discută cu Guvernul de la Moscova pentru „a obţine deschiderea spaţiului aerian sirian pentru avioanele de război turce”. Președintele Turciei a anunțat, luna trecută, „o posibilă întrevedere” cu ministrul Apărării din Siria, Ali Mahmoud Abbas, despre care a spus de mai multe ori în ultimii ani că este „asasin”.

Șeful Serviciilor de Informaţii din Turcia este dispus să se întâlnească cu președintele Siriei

Menționăm că această reuniune organizată la Moscova a fost prima întrevedere oficială la nivel ministerial între Turcia şi Siria de la începutul crizei siriene din 2011, care a cauzat tensionarea relaţiile dintre Ankara şi Damasc. Războiul din Siria a început cu manifestaţii antiguvernamentale, apoi s-a transformat într-un conflict complex ce implică mai mulţi actori internaţionali.

Miniştrii Afacerilor Externe din Turcia și Siria au avut o scurtă întâlnire informală în marja unui summit regional în 2021, când Guvernul de la Ankara a recunoscut existenţa unor contacte între Serviciile de Informaţii. Potrivit Agerpres, şeful Serviciilor de Informaţii din Turcia (MIT), Hakan Fidan, a fost prezent, miercuri, la reuniunea organizată la Moscova.

La mijlocul lunii decembrie, Hakan Fidan a precizat că s-ar putea întâlni personal cu președintele Siriei, Bashar al-Assad, însă după întâlnirea dintre miniștrii Apărăii și miniștrii Afacerilor Externe din Turcia și Siria.