Ministerul Sănătății a explicat clar că declarația lui Tiberius Brădățan „a prezentat doar un punct de vedere personal, nefiind la curent cu acest subiect”.

Explicaţiile Ministerului Sănătăţii. Când vor ajunge comprimatele cu iodură de potasiu la români?

Ministerul Sănătății a reinterat faptul că vor fi distribuite comprimatele cu iodură de potasiu la nivel național, după ce campania de informare va fi gata.

„Comprimatele de iodură de potasiu trebuie administrate către persoanele eligibile în cazul pericolului de expunere la radiații ca urmare a unui incident nuclear.

Ministerul Sănătății lucrează la organizarea unui sistem de distribuție gratuită către populație care va fi operationalizat după ce campania de informare publică asupra acestui subiect se va încheia”, a transmis Ministerul Sănătății printr-un comunicat de presă.

Pastilele cu iod vor fi distribuite doar în cazul nefericit al unui accident nuclear, a spus Tiberius Brădățan. Potrivit spuselor sale, Ministerul Sănătăţii a promis inițial că ele vor putea fi ridicate din cabinetele medicilor de familie.

După ce doctorii au refuzat acest lucru, instituția de sănătate a renunțat și ea la decizia inițială. Medicii şi-au motivat refuzul prin aceea că această activitate ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinete, a explicat Tiberius Brădățan.

Declarația lui Tiberius Brădățan privind administrare de iod tuturor cetățenilor

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor.

Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a precizat Tiberius Brădăţan la Europa FM.

Și totuși, chiar Ministerul Sănătății precizează în campania de informare a populației că, în caz de incident nuclear, „în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii.

În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%”.

Medicul Brădăţan a dat, însă, asigurări că, dacă va fi cazul, DSP-urile se vor putea mobiliza astfel încât să distribuie populaţiei pastilele cu iod „într-un timp scurt”.