Ministerul funcţionează acum în turnul de birouri Tower Center International din Piaţa Victoriei, aflat în proprietatea omului de afaceri grec Ioannis Papalekas. Contractul de închiriere pentru acest imobil urmează să expire la finalul lunii viitoare şi a fost semnat pentru o chirie de circa 17 euro/mp/lună.

"MFE îşi are sediul în prezent pe Bd. Ion Mihalache, lângă Piaţa Victoriei, în baza unui contract de chirie care a expirat în luna decembrie 2015 şi care a fost prelungit, prin act adiţional, până la data de 30 iunie 2016. MFE estimează că, pentru 543 de persoane – care lucrează în sediul actual – sunt necesari aproximativ 6.000 mp utili. Preţul de închiriere poate merge până la 20,2 euro/ mp fără TVA, la care se adaugă un cost lunar estimativ de 3,6 euro pentru servicii de întreţinere", se arată într-un comunicat al ministerului.

MFE solicită dotarea cu mobilier, utilităţi şi spaţii de parcare, în cadrul unui imobil sau unor imobile.

Guvernul i-a repartizat Ministerului un spaţiu – suprafaţa totală a corpului B3 – în Palatul Parlamentului, printr-o hotărâre din 27 ianuarie 2016, pentru a nu mai sta în chirie, însă sediul este însă neutilizabil, din motive ce ţin de degradarea fizică a clădirii, dar şi de securitatea cu privire la siguranţa la foc, igienă, sănătate, izolare termică ş.a.m.d, precizează MFE.

"Un raport de expertiză al lucrărilor de intervenţie la Corpul B3 din Palatul Parlamentului, având ca beneficiar Ministerul Justiţiei, indică, printre altele, că sunt necesare intervenţii urgente la exteriorul clădirii, pentru a contracara acţiunile agenţilor agresivi (precipitaţii, acces păsări, vânt); este nevoie de intervenţii la instalaţiile interioare; unele plafoane prezintă pericol de prăbuşire; stratul termoizolant al teraselor este compromis, existând numeroase zone inundate; toate gurile de scurgere sunt înfundate", potrivit informaţiilor furnizate de MFE.

În prezent, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti asigură serviciile de proiectare pentru reabilitarea Corpului B3 din Palatul Parlamentului. După această etapă, MFE va scoate la licitaţie execuţia acestor lucrări, pentru transformarea în spaţiu de birouri, estimând că lucrările se vor finaliza la sfârşitul anului 2017.