Banca Raiffeisen din Viena a cumpărat în noiembrie anul trecut, prin intermediul diviziei Raiffeisen Property International (RPHI), SkyTower şi clădirea de birouri adiacentă, denumită Floreasca Office, ambele parte din proiectul Floreasca City ce va cuprinde până la finalizare şi un centru comercial. Pentru construcţia celor două clădiri de birouri au fost cheltuiţi peste 100 mil. euro, bani asiguraţi printr-un credit la Raiffeisen Bank.

Chiar dacă Raiffeisen Bank va ocupa şase etaje din SkyTower (de la nivelul doi la şapte), proprietarul se aşteaptă ca jumătate din imobil să fie închiriat până la finalul anului viitor, iar întreaga suprafaţă disponibilă să fie contractată abia la mijlocul anului 2014.Clădirea are o înălţime de 137 de metri, 37 de etaje şi o suprafaţă închiriabilă de 41.200 mp.

 „Pe termen mediu, dacă clădirea este închiriată corespunzător, suntem pregătiţi să vindem către investitori instituţionali (instituţii susţinute de bănci, fonduri de pensii sau companii de asigurări n.red.), cum am făcut şi în trecut. În 3-4 ani, când clădirea va fi închiriată în totalitate, dacă cineva ne va bate la uşă le vom lua în considerare ofertele. Pe de altă parte, nu ne deranjează să păstrăm clădirea pentru o perioadă mai mare de timp, decât ciclul economic normal. În cele din urmă, dacă nu vindem pe termen mediu, probabil că în zece ani, poate puţin peste, investiţia ar trebui să fie recuperată, dar rata de recuperare este mereu greu de definit. Intenţia este de vânzare pe termen mediu. Nu căutăm să vindem în următorul an. Nu suntem nerăbdători. De obicei păstrăm clădirile timp de zece ani“, a declarat într-un interviu pentru Capital Karl-Maria Pfeffer, CEO-ul Raiffeisen Property International.

El a mai spus că, dacă acest proiect depăşeşte aşteptările companiei, cu siguranţă se va lua în considerare şi achiziţia altor clădiri de birouri din România. Pfeffer se aşteaptă ca în primul an de funcţionare cu clădirea închiriată în totalitate veniturile generate din închiriere să ajungă la 10-11 mil. euro, în contextul în care chiriile variază între 14-25 euro/mp/lună.

Steven Van Groningen, preşedintele şi CEO-ul Raiffeisen Bank România, a anunţat că 2.300 de angajaţi ai băncii se vor muta în noul sediu central în aprilie-mai anul viitor. Momentan operaţiunile centrale ale băncii austriece sunt împărţite în patru sedii diferite din Bucureşti.

Posibili cumpărători

În privinţa potenţialilor cumpărători, numărul acestora este extrem de limitat în această perioadă. Singurul fond de investiţii care a realizat achiziţii importante în aceşti ani de criză a fost New Europe Property Investments (NEPI). Sud-africanii au stabilit două recorduri pe piaţa de birouri. Au încheiat cea mai mare tranzacţie imobiliară de la începutul crizei şi până acum prin achiziţia complexului de birouri Floreasca Business Park pentru 101,2 mil. euro şi au realizat cea mai mare tranzacţie din afara Bucureştiului, când au cumpărat la începutul acestui an complexul de birouri City Business Center din Timişoara pentru circa 80 mil. euro.

Un alt posibil investitor interesat de o asemenea achiziţie ar putea fi Europa Capital, controlat de The Rockefeller Group. Europa Capital a licitat pentru aproape toate clădirile de birouri scoase pe piaţă în ultimii ani în Bucureşti, însă oferta pusă de ei pe masa vânzătorilor nu a fost acceptată până acum. Reprezentanţii fondului au declarat recent pentru Capital că nu cred că preţul oferit de ei a fost greşti, ci că investitorii nu sunt capabili să recunoască valorile pieţei actuale.

Semnalele de revenire a pieţei de investiţii imobiliare sunt extrem de slabe. Consultanţii de la DTZ Echinox şi-au revizuit în scădere estimările cu privire la valoarea tranzacţiilor imobiliare din acest an de la 400-450 mil. euro, la numai 250-300 mil. euro. Aceste sume cuprind doar tranzacţiile cu clădiri de birouri, spaţii comerciale şi industriale.