Fondul de investiţii JC Flowers, fondat de miliardarul american J. Christopher Flowers, intenţionează să vândă First Bank, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, citate de Bloomberg.

Fondul de investiții vrea să vândă First Bank

În acest sens, JC Flowers a colaborat cu Societe Generale pentru a identifica potenţiali cumpărători. Potrivit surselor citate, First Bank ar fi evaluată într-o eventuală tranzacţie la circa 150 milioane euro.

Grupul italian UniCredit a avut în ultimele săptămâni discuţii preliminare cu JC Flowers, dar a decis să nu depună o ofertă, spun o parte din surse. În aceste condiţii, fondul de investiţii american ar putea aborda noi cumpărători potenţiali în perioada următoare.

În 2021, First Bank a obţinut un profit de 57,1 mil. lei după ce pentru anul 2020 raportase o pierdere de 70,7 mil. lei. Veniturile operaţionale nete ale băncii au crescut anul trecut cu 7% faţă de 2020, atingând valoarea de 354 mil. lei, potrivit informaţiilor transmise de bancă.

Banca are în România o cotă de piață de aproape 1%

Potrivit datelor din 2021, First Bank ocupa poziția a 16-a în România, din punct de vedere al activelor, cu 6,9 miliarde de lei, corespunzătoare unei cote de piață de 1,09%.

Americanii de la J.C. Flowers au preluat Piraeus Bank la sfârşitul anului 2017, iar în 2018 au rebranduit banca în First Bank. J.C. Flowers a plătit pentru Piraeus aproximativ 35 mil. Euro. Ulterior, în 2019, fondul american a cumpărat şi sucursala locală a grupului israelian Leumi.

First Bank are sediul la București și operează prin intermediul a 61 de sucursale, având aproape 1000 de specialiști angajați și aproximativ 130.000 de clienți activi.

J.C. Flowers este una dintre principalele firme din domeniul investițiilor private, dedicată investițiilor globale în industria serviciilor financiare.

Fondată în 1998, firma a investit peste 15 miliarde de dolari în 52 de companii de portofoliu din 17 țări, într-o varietate de subsectoare ale industriei financiare, printre care se numără domeniul bancar, asigurări și reasigurări, firme de valori mobiliare, servicii financiare specializate și servicii de management al activelor. J.C. Flowers gestionează active de aproximativ 6 miliarde de dolari și are birouri în New York și Londra.