Potrivit datelor BNR, băncile au pus la bătaie azi 1,2 miliarde lei, cu 70% peste suma indicativă la această licitaţie, ceea ce ar putea sugera că în sistemul bancar încă există suficientă lichiditate, probabil şi pe fondul unei cereri scăzute de credite din partea sectorului neguvernamental.
Astfel, dacă restrângerea finanţării pentru statul român nu este încă o certitudine, scumpirea acesteia cu siguranţă este. Pentru că din cele 1,2 miliarde lei oferite de bănci, MFP nu a găsit la randamentul dorit (de 6,65% pe medie) decât aproximativ o cincime din sumă.
Oficialii MFP au semnalat în repetate rânduri că vor face tot posibilul pentru a nu permite o creştere a randamentelor plătite, sugerând că pentru această strategie statul are sufieciente resurse. Totuşi, în octombrie, MFP a atras doar 2 miliarde din cele 4 miliarde anunţate, ceea ce diminuează spaţiul de manevră pentru un joc mai în forţă cu băncile.
La ultima licitaţie cu o scadenţă similară, ţinută în prima decadă a lunii noiembrie, MFP a plătit un randament mediu similar cu cel de azi, de 6,64%, însă atunci a atras exact cât programase – 1 miliard de lei.
Rămâne de văzut dacă statul va rămâne pe poziţii în strategia sa de neacceptare a unor randamente mai mari, argumentând scăderea ratei inflaţiei anuale, sau până la urmă va fi nevoit să cedeze presiunilor din mediul bancar, posibil generate de factori externi cum ar fi restrângerea finanţării dinspre băncile mamă.
În primele 10 luni din 2011, MFP a împrumutat de la bănci aproximativ 42 de miliarde de lei, iar în 2010 a împrumutat de pe piaţa internă peste 41 miliarde de lei. Deficitul bugetar programat pentru anul 2011 şi agreat în cadrul pachetului financiar cu FMI şi Uniunea Europeană este de 24 miliarde lei.