Probele scrise au avut loc în perioada 22 – 25 martie 2021, după cum arată comunicatul transmis de minister, care punctează faptul că aceste simulări pentru bacalaureat au fost desfășurate în condiții de deplină siguranță pentru elevii și personalul implicat.

Astfel, la proba scrisă de Limba și literatura română ce a avut loc luni, 22 martie, au fost prezenți 112.153 de elevi. La această probă nu au putut participa elevii din 78 de unități de învățământ liceal, aflate în localități în care rata incidenței cumulate la nivelul unității este mai mare sau egală cu 6/1000 locuitori (aproximativ 5% din numărul total de unități). Ministerul Educației menționează că din cauza unor tentative de fraudă au fost eliminați cinci candidați.

Marți, 23 martie, s-a desfășurat proba scrisă la disciplina obligatorie a profilului (matematică, respectiv istorie). La această probă au participat 108.913 elevi, din care 74.178 au susținut proba la matematică, iar 34.735 au susținut proba la istorie.

În comunicat se menționează faptul că, la această probă nu au putut participa elevii din 88 de unități de învățământ liceal aflate în localități în care rata incidenței cumulate la nivelul unității este mai mare sau egală cu 6/1000 locuitori, iar patru candidați au fost eliminați.

De asemenea, cea mai mare rată de prezență (94%) s-a înregistrat în județul Harghita, iar județele cu cea mai scăzută rată de participare au fost Brașov, Ilfov și Timiș, județe în care se află 72 din cele 88 de licee în care nu s-a putut organiza simularea.

Prezența a fost ridicată la probele de simulare

Miercuri, 24 martie, a fost programată proba scrisă la alegere a profilului și specializării, la care au participat 106.082 de elevi. Și în acest caz nu au putut fi prezenți elevii din 88 de unități de învățământ liceal aflate în localități în care a fost instituită carantinarea zonală. De asemenea, au fost eliminați din examen șase candidați.

Ministerul Educației mai menționează că o rată de prezență semnificativă (94%) s-a înregistrat în județul Harghita. Pe de altă parte, județele cu procente scăzute de participare au fost Brașov (20%), Timiș (20%) și Ilfov (22%), județe în care se află 72 din cele 88 de licee în care nu s-a putut organiza simularea.

În fine, joi, 25 martie, s-a desfășurat proba scrisă la Limba și literatura maternă, la care au participat 5.613 elevi din 18 județe (84% din numărul total de elevi înscriși pentru această probă).

În acest caz, cea mai ridicată prezență (peste 95%) s-a înregistrat în județele Bistrița-Năsăud, Alba, Sălaj și Mureș. O rată de participare scăzută s-a consemnat în județele Brașov și Timiș, județe în care majoritatea liceelor în care se putea organiza această probă sunt în localități intrate în carantină.

Ministerului Educației transmite, de asemenea, felicitări unitățile școlare organizatoare care, împreună cu inspectoratele școlare au desfășurat aceste activități în condiții de deplină siguranță pentru elevii și personalul implicat. De asemenea, se menționează faptul că participarea elevilor într-un număr semnificativ este de apreciat, ceea ce subliniază importanța acestor examene în parcursul lor educațional.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea